Меню

Декадентски кекс с шоколад, глазура и червено вино

24 февруари 2016 | 12:00 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За кекса:
2 чаши брашно
¾ чаша какао на прах
1 и ¼ супени лъжици сода за хляб
½ чаена лъжичка сол
200 г масло, размекнато
1 и 1/3 чаши захар
2 големи яйца
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1 и ¼ чаши сухо червено вино

За глазурата:
230 г горчив натурален шоколад (поне със 70% съдържание на какао), нарязан на ситно
¼ чаша масло, нарязано на парченца
½ чаена лъжичка сол
¼ чаша пудра захар
½ чаша сухо червено вино
120 мин.

  • Порции: 15

Продукти
Приготвяне

За кекса:

Загрейте фурната на 200 градуса. Намазнете форма за печене и я набрашнете. В голяма купа смесете сухите съставки – брашното, солта, содата, какаото.

В отделна голяма купа смесете с миксер маслото и захарта, докато станат пухкави. Към тях добавете яйцата едно по едно. След това ванилията, шоколада и виното и отново бъркайте за около 2 минути. Накрая смесете сухите и течните съставки. Разбъркайте с миксера.

Изсипете тестото в подходяща форма за печене и печете в загрята фурна за около 45 минути. Когато кексът е готов, го оставете да изстине на изгасена фурна поне 10 минути, след което го извадете, за да се охлади напълно.

За глазурата:

Загрейте шоколада, маслото и солта в купа на водна баня. Разбърквайте непрекъснато, докато маслото и шоколадът се разтопят и смесят. Прибавете и пудрата захар.

В същото време загрейте на котлона виното в отделна малка тенджерка. Загрявайте само докато закъкри.

Свалете сместа с шоколада от огъня и бавно налейте виното в нея. Разбъркайте добре и оставете да се охлади и сгъсти.

Полейте кекса с глазурата и го оставете да се охлади напълно, за да се стегне глазурата отгоре за около 3 часа.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай