Меню

Черешов пай

23 февруари 2016 | 09:46 | Илияна Николова
3 от 4 гласа
Добави в любими
За пълнежа:
4 чаши череши без костилки
1 и ½ чаши захар
4 супени лъжици царевично нишесте
1/8 супена лъжица бадемов екстракт (по желание)
1 и ½ чаени лъжички масло
1 супена лъжица захар за поръсване

За тестото:
1 и ¼ чаши брашно
¼ чаени лъжички сол
½ чаша масло, студено
¼ чаша вода
120 мин.

  • Порции: 15

Продукти
Приготвяне

За тестото:

В голяма купа смесете брашното и солта. Нарежете маслото на кубчета и го прибавете към брашното. Мачкайте, докато се получат едри трохи. Добавете водата на тънка струя и месете, докато се получи топка. Увийте в найлон и съхранете в хладилник за 4 часа.

Разделете тестото на две топки. Едната разточете на тънко. Поставете кората на дъното на тавичка за печене, предварително намазнена. Разточете и другата топка тесто.

За пълнежа:

Поставете черешите в тиган на средна температура. Покрийте ги. Нека се сгорещят. След като пуснат от собствения си сок, свалете от огъня. В малка купа смесете захарта и царевичното нишесте. Изсипете сместа върху горещите череши.

Добавете бадемов екстракт и разбъркайте. Върнете сместа на котлона и гответе на слаб огън, докато се сгъсти. Разбърквайте от време на време. Свалете от огъня и оставете да се охлади. Когато плънката е достатъчно сгъстена я нанесете върху кората. Покрийте с другата кора. Поръсете със захар.

Печете в загрята на 200 градуса фурна.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай