Меню

Малки зеленчукови солени пайове

13 март 2016 | 21:44 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 супена лъжица масло
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1 и ½ чаши гъби, нарязани на кубчета
2 малки моркова, нарязани на ситно
1 малък пащърнак
2 чаши тиква на кубчета
1 чаена лъжичка наситнен розмарин
сол и черен пипер на вкус
1 чаша разтворен пилешки бульон
1 супена лъжица брашно
1 чаша прясно мляко 2%
1/3 чаша грах, сварен
6 филийки пълнозърнест хляб без коричка
2 супени лъжици майонеза
2 супени лъжици настърган пармезан
60 мин.

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Разтопете маслото в тиган на умерен огън. Запържете в него гъбите, лука, морковите, пащърнака, розмарина и тиквата. Овкусете със сол и пипер. Гответе за около 10 минути в тигана като разбърквате непрекъснато. Добавете пилешкия бульон, оставете да заври, след което намалете котлона на тих огън. Оставете да ври около 5 минути или докато течността се редуцира леко.

Отделно в малка купа смесете брашното с млякото. Добавете сместа в тигана при зеленчуците. Оставете отново да заври и оставете да покъкри, докато се сгъсти за около 3 минути. След това прибавете граха и разбъркайте. Ако е необходимо добавете сол и черен пипер.

Разделете сместа на 6 порции.

За да направите кора на дъното на порцеланови формички за суфле поставете хляба. Натъпчете го с помощта на вилица или нож. Направете това с всички 6 формички. Върху хляба разстелете по 1 лъжица майонеза. Поръсете с пармезан и щипка черен пипер. Постарайте се тази хлебна смес да обхваща и стените на формичките. Излейте от сместа със зеленчуците във всяка форма за печене. Печете на средна температура за около 5 минути или докато хване златиста коричка.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай