Меню

За сиренето Моцарела

6 август 2013 | 14:12 | Аз жената
2 от 2 гласа
Добави в любими
За сиренето Моцарела

Приготвяне

Последният член на групировката Свобода за сиренето е човекът (тоест сиренето), без което не може нито една комична банда престъпници – този, който е с големите мускули, тъп като бивол (защото е от биволско мляко, сиреч – вродено му е) и върши най-тежката работа, защото има големи мускули, с които да я върши. Запознайте се с Моцарелата, за враговете си – г-н Моцарела, а за приятелите си – Моци.

Италианецът си има и полубрат, от крава роден и отгледан, който обаче не е нито толкова силен, нито пък блести с повече интелигентност. Произходът му ни отвежда чак в района на Кампаня (Неаполм, което не е толкова далече), където, заради мочурливата почва, фермерите предпочитат за работна ръка биволите, отколкото кравите и пеперудите.

Самият бандит за първи път е отворил единственото си око (родил се кьорав) в манастира на Монсиньор Аликандри през 16 век. За да се увековечи в летописите за идните поколения, той е запазил името си в ЕС (запазена марка е) под номер 1107/96 в списъка на продуктите с деклариран географски произход – град Аверса. Това, разбира се, не попречило на влюбени до тъпотия майки по цял свят да кръщават децата си на известния бияч, независимо дали са биволици, крави или соя (да, има дори соева Моцарела).

Все пак оригиналът е най-добър – еластичен, стои на нишки и излъчва аромат на сметана – въобще мечта на всяко момиче. За разлика от брат си, кравешката Моцарела, с времето той става по-вкусен и по-мек(не питайте как научихме тази информация, репортерът още не се е свестил). Смята се за богат на калций, протеини и живи млечни ферменти, с високо съдържание на витамини и минерални соли, а фактът, че съдържа много вода, не го прави калоричен – почти наполовина на нашенския кашкавал. Когато го попитахме дали знае какво значи всичко това, той се ухили и каза, че да, няма как да сбърка термините, свързани със спорта и бодибилдинга.

Моцарелата е почти бял на цвят, с гладка перлена повърхност, без твърда коричка. Затова са и го нарекли така – името му е от scamozzata – тоест сирене без риза, или без коричка. Интересното е, че името му се съчетава и с друга дума – mozza, mozzare (нарязан), заради начина, по който готви всичко – с просто рязане на две или повече части.

Моцарелата обича много да е в компанията на пица, тъй като не се чувства “гумена” при изпичането й и не отделя хормони (мазнина), както някои други сирена и кашкавали. В твърдо ядосано състояние предпочита обаче да е с лазанята, а когато е свеж – край салатите. Да служи като мезе също не му е неприсъщо. В общи линии, Моцарела обича да сменя клиентите и партньорите си често, но в подходящата компания е великолепна личност. Доколкото едно сирене, произлязло от бивол, може да бъде великолепно само по себе си.

Още за сирената

Научете повече за сиренето Грана Падано

Научете повече за сиренето Гауда

Научете повече за сиренето Рокфор

Научете повече за сиренето Маскарпоне

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
9 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Много неприятна за четене статия!!!Някакви неуспешни опити за оригиналност, като например "личността- сирене"?! Да не говорим за другите *** метафори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар