Меню

Медена торта с маскарпоне от Паолина Петракиева

13 ноември 2022 | 05:42 | Михаела Лазарова
4 от 9 гласа
Добави в любими
За блатовете - 3 на брой:
Около 1 и 1/2 чаша пресято брашно
3 яйца
1/2 пакетче масло
5 с.л. мед 
5 с.л. захар 
2 ч.л. сода за хляб 
За крема:
1 кутия маскарпоне 
1 голяма заквасена сметана 
1/2 чаша захар
300 г орехи 
1 бурканче сладко от боровинки или малини
60 мин

  • Порции: 14

Продукти
Приготвяне

Блатовете се приготвят, като на котлон се разтопява половин пакетче масло с 5 супени лъжици мед и 5 супени лъжици захар. Когато сместа се втечни и заври, се добавят две чаени лъжички сода, като непрекъснато се разбърква и се маха от огъня.

Топлата смес се добавя към 3 разбити с миксер яйца, след което бавно се прибавя брашно, като постепенно се разбива, докато стане гъста лепкава смес. Разделя се на три части, които се пекат една по една във форма за торта, върху хартия за печене, в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Междувременно за пълнежа се смилат в блендер на ситно орехите, а отделно заквасената сметана и маскарпонето се разбиват хубаво със захарта. Тортата се подрежда като върху първия блат се намазва с готовия вече крем, поръсва се със смлени орехи и сладко от боровинки или малини. След това се подреждат и останалите два блата по същия начин. Украсява се по желание с орехите, плодове, а може и с шоколад, според предпочитанията на всеки. Тортата трябва да стегне за няколко часа в хладилник.

Снимка: Паолина Петракиева

Паолина Петракиева е „Мисис България Вселена 2010“ и „Missis Universe 2011“. Носителка е на редица престижни награди, не спира да бъде част от редица благотворителни каузи, но най-голямото ѝ постижение е семейството ѝ. Кулинарията е нейната страст, а в своята страница в социалната мрежа Фейсбук Paolina Petrakieva Gourmet не спира да вдъхновява с изкусителни блюда. Повече за нея може да прочетете тук и тук.

Ето и още две рецепти от Паолина Петракиева – „Аморе“ – най-вкусният омлет на света и Рецептата на Паолина Петракиева за сьомга с чери домати и каперси.

 

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай