Меню

Как да подберете най-узрялата диня

13 юли 2020 | 15:36 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Когато купуваме диня се надяваме да уцелим най-сочната, добре узряла и сладка диня. Невинаги обаче имаме късмет. Добре узрялата диня има своите белези и можем всеки път да я подбираме, ако познаваме признаците за това.

Как да стоплите свинското така, че да изглежда току-що сготвено

По какво да различим добре узрялата диня?

Гледайте за ивици

Оцветяването на динята може да ви подскаже за нейната зрялост. Ако избирате зряла диня трябва да знаете, че наситеността на ивиците ѝ зависят от сорта. Въпреки това по-ясно изразените ивици подсказват за добре узряла диня. Зелените ивици на динята трябва да са наситени, тъмнозелени, а по-светлите между тях – по-кремави, светложълти. Ако динята е прекалено лъскава, вероятно е недобре узряла.

Погледнете дръжката на динята

Добре узрялата диня има кафява, леко изгнила дръжка, която стърчи изсъхнала. Дори основата на дръжката е кафява. Това е признак на зрелия плод. Ако дръжката и основата ѝ са зелени, динята не е готова.

Как да разберете дали пилешкото е развалено

Почукайте я

Почукването на динята ще ви помогне да прецените дали е узряла. Ако чуете дълбоко и кухо кънтене отвътре, това означава, че в плода има повече вода и вероятно е по-добре узряла от другите, които кънтят по-плътно при почукване.

Петната са добър знак

Когато търсите добре узряла диня, не гледайте да купите най-гладката и лъскава. Това обикновено е знак за недостатъчна зрялост. Вместо това избирайте дини с леко сухи и кафеникави петна, които се срещат при узрелите плодове.

Как да готвим пухкав ориз всеки път?

Изберете по-тежката

Ако се колебаете между две дини с еднакъв размер, изберете по-тежката и плътна. Тя съдържа повече вода и вероятно е и по-сладка.

Купувайте в сезона на дините

И, разбира се, не на последно място е важно да залагаме на сезонността на плодовете. Много по-вероятно е да си купите зелена диня, която не е узряла и не е сладка, ако е извън сезона. В разгара на сезона дините зреят натурално и са естествено по-сладки.

5 тайни на домашното гуакамоле

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
рррррр ( преди 3 години )
Гледайте дъното на динята да е по-жълто. Не твърде жълто, защото има вероятност да е презряла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
некой ( преди 3 години )
това с теглото изобщо не е вярно! зрелите дини имат по малко вода и са по леки (при еднакъв обем) от зелените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар