Меню

Глазирано свинско филе с ябълков сос

18 ноември 2020 | 00:29 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 супена лъжица зехтин
500 г свинско филе
Сол и черен пипер на вкус 
2 чаени лъжици магданоз, ситно нарязан
½ глава лук, нарязан
1 голяма зелена ябълка, нарязана на кубчета
120 мл червено вино
340 г ябълково желе 
2 супени лъжици балсамов оцет
60 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе тава с хартия в нея. Загрейте зехтина в тиган на средна към висока температура. Запечатайте филето от всички страни до златисто. Извадете го и го поставете в тавата с хартията. Поръсете със сол, пипер и магданоз.

В същия тиган запържете лука и ябълката. След като лукът омекне или около 5 минути, добавете виното. Оберете с шпатула всички остатъци от месото в тигана, така че да се получи сос. Оставете виното да се редуцира, като разбърквате. Залейте свинското с получения сос.

Отделно смесете ябълковото желе и балсамовия оцет в купа. Можете да използвате готово или да приготвите изцеден ябълков сок с пектин или желатин и малко захар. Разбърквайте, докато не останат никакви бучки. Поръсете месото и с този сос. Печете в загрята фурна за около 40 минути.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай