Меню

Торта с тиквички, крема сирене и шамфъстък

6 септември 2021 | 05:49 | Илияна Николова
Добави в любими
За тортата: 
3 средно големи яйца 
125 мл олио 
150 г захар
225 г брашно с набухвател 
½ чаена лъжица сода
½ чаена лъжица бакпулвер 
250 г тиквичка, фино настъргана 
За крема: 
400 г крема сирене
175 г пудра захар
2 супени лъжици сок от лайм или лимон 
40 г шамфъстък, ситно нарязан 
1 супена лъжица лимонови корички
180 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

За блатовете: 

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете две еднакви по големина форми за печене с мазнина и я постелете с хартия. 

Разбийте яйцата, олиото и захарта в голяма купа до получаване на гладка кремообразна смес. Пресейте брашното, содата и бакпулвера. Добавете ги в купата и отново разбийте много добре с миксера. Добавете настърганите и добре отцедени тиквички към сместа. Разбърквайте, докато се смесят много добре. Разделете сместа в двете подготвени форми за печене. 

Печете за 30 минути на средната височина на скарата във фурната. Не печете двете форми едновременно, защото едната ще остане недопечена. Изпечете ги една след друга. 

Извадете блатовете. Оставете ги да изстиват върху решетка. След като изстинат, много внимателно отлепете хартията и ги извадете от формите за печене, за да не ги разчупите. 

За крема: 

Разбийте крема сиренето в купа, докато стане гладко. Добавете пудра захарта и лимоновия сок. Разбийте отново. 

Поставете единия блат в поднос за торта. Намажете обилно с крема, като си оставите малко за декорация. Отгоре поставете другия блат. Намажете с останалия крем. Поръсете с шамфъстъците и лимоновите корички. Охладете в хладилник преди да сервирате. 

Снимка: istock

Опитайте още: 

Най-добрите рецепти за домашна торта

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай