Меню

Печено карамелизирано свинско бонфиле с тиква

5 декември 2021 | 12:40 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1,5 кг свинско бонфиле
1 чаена лъжица чесън на гранули 
Сол и черен пипер на вкус 
2 супени лъжици зехтин
125 мл сухо бяло вино
275 г тиква цигулка на кубчета
1 голяма глава лук,  нарязан 
125 мл ябълково пюре
1 супена лъжица дижонска горчица
1 супена лъжица соев сос
110 г тъмна кафява захар
½ чаена лъжица канела
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Овкусете свинското бонфиле с чесъна, солта и пипера. Втрийте добре. Загрейте зехтина в голям тиган на средна към висока температура. Запечатайте до златисто месото в тигана от всички страни за около 10 минути общо. Свалете от огъня и оставете настрана. Излейте виното в тигана, за да деглазира остатъците от месото и соковете му. Разбърквайте, докато се карамелизира.

Добавете лука и тиквата в тава за печене. Поставете върху тях месото. В купа смесете ябълковото пюре, горчицата, соевия сос, захарта и канелата. Залейте месото с тях. Втрийте, за да се разнесе навсякъде. Увийте добре с фолио. Печете за около един час. Оставете месото да почине около 10 минути преди сервиране.

По желание може да замените тиквата със сладки картофи.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай