Меню

Празничен шоколадов кекс с круши

26 декември 2021 | 05:42 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 ванилова шушулка 
225 мл прясно мляко 
180 г брашно за кекс 
2 чаени лъжици бакпулвер 
60 г какао на прах 
2 супени лъжици гореща вода 
3 средно големи круши 
1 супена лъжица лимонов сок 
110 г масло на стайна температура 
150 г захар
2 яйца
1 щипка сол 
За топинга: 
1 супена лъжица масло
2 супени лъжици захар 
1 чаена лъжица канела
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете и поръсете с малко брашно кръгла форма за печене с диаметър 25 см. Може да покриете и с пергаментова хартия.

Разрежете ваниловата шушулка по дължина и с нож изстържете зрънцата. Поставете ги в млякото. Загрейте го в малка тенджера на средна температура, докато заври. Свалете от котлона. Покрийте и оставете да изстине.
В друга купа пресейте брашното с бакпулвера. Поставете какаото в чаша и го залейте с горещата вода. Разбъркайте добре. Обелете и нарежете крушите на полумесеци. Поръсете ги с лимоновия сок.

Разбийте с миксер маслото и 150 г захар до кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно. Разбийте. Добавете солта, разтвореното какао и ваниловото мляко (предварително прецедено от ваниловите зърна). Разбийте много добре с миксер.

Добавете брашното с бакпулвера към сместа. Разбърквайте бързо и енергично, докато всички съставки се смесят. Излейте тестото в подготвената форма. Подредете крушите отгоре, като ги редите в една посока.

За да направите топинга, в тиган разтопете 1 супена лъжица масло, 2 супени лъжици захар и канела. Намажете крушите със сместа. Печете за 1 час. Извадете кекса от фурната и го оставете да изстине върху решетка за 10-15 минути преди да го извадите от формата. Сервирайте на стайна температура.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай