Меню

Кремообразно ризото с пиле и карамелизиран лук

19 януари 2022 | 11:50 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
4 супени лъжици зехтин
1 глава лук, нарязан
¼ чаша балсамов оцет
1 и ½ чаши ориз арборио 
¼ чаша сухо бяло вино
7 чаши пилешки бульон
2 супени лъжици масло 
2 чаши накъсано варено пилешко филе (от гърди)
Сол и черен пипер на вкус 
2 супени лъжици ситно нарязана мащерка (по желание)
60 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Загрейте 2 супени лъжици зехтин в нагорещен тиган на средна температура. В него запържете лука до златисто или около 20 минути, за да се карамелизира. След като покафенее, свалете лука от котлона. Добавете балсамовия оцет и разбъркайте, докато се деглазира. Оставете настрана.

Загрейте оставащите 2 лъжици зехтин в отделен тиган на средна температура. Добавете ориза и разбърквайте, докато стане леко прозрачен и се запържи или около 2-3 минути. Излейте виното. Намалете котлона на слабо и започнете да наливате по една чаша бульон, като преди да налеете следващата, изчаквате оризът да поеме течността. Добавяйте бульон, докато се абсорбира цялата течност. Разбърквайте така, докато оризът стане много добре сварен и набъбнал, кремообразен.

Добавете карамелизирания лук и разбъркайте. Свалете от котлона. Добавете маслото и пилешкото. Разбърквайте, докато маслото се стопи напълно. Овкусете със сол и пипер. Гарнирайте с мащерка или друга прясна подправка по желание. Сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 2 години )
Ако пържа 1 глава лук с 2 супени лъжици зехтин за 20 минути, лукът няма да се карамелизира, а ще се овъгли, дори и на средна температура. А, и не разбрах защо трябва да изливам виното. Аз лично бих го пийнал, докато готвя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар