Меню

Паста със спанак, сушени домати и панчета

6 февруари 2022 | 11:55 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
150 г спанак, накъсан на едро 
1 пакет паста по избор 
½ чаша олио или зехтин от буркана със сушените домати 
½ чаша лук, ситно нарязан 
3 скилидки чесън, пресован 
¼ чаена лъжица червен пипер 
¼ чаена лъжица сол 
¼ чаена лъжица черен пипер 
1 чаша пилешки бульон
½ чаша заквасена сметана 
¼ чаша пармезан, настърган
1 супена лъжица масло 
Няколко резена панчета или бекон
50 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Кипнете подсолена вода. В нея сварете пастата и отцедете след 8 до 10 минути. Поставете голям гевгир на мивката. В него сложете спанака. Залейте спанака с горещата вода от спагетите, за да не я похабявате. С нейна помощ ще омекотите спанака.

Загрейте олиото в дълбок тиган на средна температура. В него запържете лука и доматите. Разбърквайте постоянно, докато омекнат или около 3 минути. Добавете чесъна, подправките и разбърквайте за 1 минута. Усилете котлона на висока температура и добавете бульона.

След като заври намалете котлона и оставете да къкри, докато се редуцира наполовина. Добавете заквасената сметана, пармезана и маслото. Разбъркайте, докато се разтопят и смесят, и се получи кремообразен сос. Добавете пастата в тигана. Добавете и спанака. Разбъркайте. Разпределете пастата в чинии и гарнирайте с резени панчета.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай