Меню

Ирландски соден хляб със стафиди

10 февруари 2022 | 05:29 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
4 ч.ч. универсално брашно
1/4 ч.ч. кристална захар
1 ч.л. смляна морска сол
1 ч.л. сода за хляб
6 супени лъжици меко масло, плюс още малко за намазване на тавата
1 и 3/4 ч.ч. мътеница или кефир
1 голямо яйце
1 ч.ч. стафиди или сушени боровинки
70 мин

  • Порции: 1

Продукти
Приготвяне

В дълбока купа комбинирайте сухите съставки. Добавете към тях нарязаното меко масло. Започнете да месите с ръце, докато се образуват трохи от него. Добавете стафидите и отново разбъркайте. В средата оформете кладенче. Отделно разбийте мътеницата с яйцето и добавете тази смес към тестото. Продължете да бъркате с дървена лъжица. Когато съставките се свържат, прехвърлете тестото върху леко набрашнен плот и леко премесете, след което оформете в кръгла форма. Ако тестото е твърде лепкаво, добавете му още много малко брашно. Оформеното тесто се слага в тава с незалепващо покритие, която предварително е намазана добре с масло. Може да направите няколко леки разреза на тестото с нож. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 50-55 минути.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай