Меню

Сладкиш с рикота и грис

5 март 2022 | 11:37 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
200 г грис
500 мл прясно мляко
500 мл вода
250 г захар
350 г сирене рикота
4 яйца
3 с.л. масло
кората на 1 портокал, но цяла, а не настъргана
семената на 1 шушулка ванилия
или 1 ч.л. ванилова есенция
щипка сол
80 мин

  • Порции: 8-10

Продукти
Приготвяне

В подходяща тенджера комбинирайте млякото, водата, солта и маслото. След това добавете портокаловата кора и от време на време разбърквайте, за да се разтопи маслото добре. Когато всичко заври може да махнете кората. Изсипете гриса и непрекъснато бъркайте. Леко намалете огъня и оставете да покъкри за около 4-5 минути.

След това пресипете тази смес в малка тавичка, за да се охлади. Заемете се с приготвянето на останалата част от сладкиша. Ползвайте цедка за да прецедите рикотата, сложете я в купа и разбийте добре. След това добавете към нея яйцата, захарта и ванилията. Отново разбийте с помощта на миксер докато се получи хубава пухкава смес. Към тази смес постепенно добавете сместа с гриз, като след всяко добавяне разбивайте добре, за да няма бучки. Полученото тесто се изсипва в тава с диаметър около 24 см, която предварително сте намазнили добре и поставили хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на200 градуса за 60 минути.

Тъй като след като са минали 40-50 минути сладкишът може да започне да покафенява доста, покрийте я леко с фолио за печене и продължете да печете докато се изпълни времето до 60 минути. След като изстине по желание може да поръсите с пудра захар.

Снимка: unsplash

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай