Меню

Шоколадов чийзкейк с ирландски ликьор

8 април 2022 | 15:01 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За основата: 
200 г какаови бисквити 
4 супени лъжици масло, разтопено 
1 щипка сол 
За пълнежа: 
225 г крема сирене, размекнато 
1 и ½ чаши захар
¼ чаша царевично нишесте 
4 големи яйца 
2/3 чаша ирландски крем ликьор
1 супена лъжица ванилов екстракт 
За ганаша: 
2/3 чаша сметана за разбиване 
2 чаши шоколадови парченца или натрошен шоколад 
Филирани бадеми за украса
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

За основата:

Загрейте фурната на 165 градуса. Намажете кръгла форма за чийзкейк с масло. За да направите основата, натрошете бисквитите в кухненски робот или чопър. Разтопете маслото и смесете всичко в купа заедно със солта. Разбъркайте добре. Прехвърлете основата в подготвената форма. Притиснете с дъното на чаша така, че да разпределите основата равномерно по дъното на формата. Оставете настрана.

За пълнежа:

В голяма купа разбийте с миксер крема сиренето и захарта до разтварянето ѝ и до получаване на пухкава смес. Добавете нишестето и яйцата. Разбийте. Добавете крем ликьора и ванилията. Разбийте. Излейте крема върху основата във формата за печене. Печете за около 1 час и 20 минути в загрятата фурна. Оставете чийзкейка да изстине за минимум 4 часа или за през нощта.

За ганаша:

Когато сте готови да сервирате чийзкейка, направете ганаша. За целта разтопете на водна баня на тих огън шоколада. Към него добавете леко загрятата сметана и разбърквайте постоянно, докато се смесят напълно. Свалете от котлона и оставете да изстине. Приберете в хладилник за 15 минути да се стегне леко. След това го намажете върху чийзкейка, като размажете с шпатула равномерно навсякъде. Украсете с филирани бадеми.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай