Меню

Маслен кекс с шамфъстък и лимонова глазура

19 май 2022 | 05:16 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
3 чаши брашно 
½ супена лъжица сол 
2 чаши печен шамфъстък 
1 и ½ чаши масло на стайна температура 
2 чаши захар
1 супена лъжица лимонови корички 
1 супена лъжица ванилия 
4 големи яйца на стайна температура 
¼ чаша светъл ром
За лимоновата глазура: 
¾ чаша захар 
2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици вода 
1 щипка сол 
½ супена лъжица ванилов екстракт
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

За тестото:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с малко мазнина и поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно и оставете настрана. Пресейте брашното за тестото заедно със солта.

Пасирайте шамфъстъците в блендер на няколко пъти, докато се смелят, но не много ситно. С миксер разбийте мекото масло със захарта до пухкава смес. Добавете шамфъстъците, лимоновите корички и ванилията. Отново разбийте. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко.

Добавете брашното на части към сместа, като разбивате след всяко добавяне, така че сместа да стане пухкава и хомогенна. Добавете рома и разбийте. Прехвърлете тестото в подготвената форма. Печете за около 1 час или до суха клечка. Извадете от фурната и оставете кекса да изстине на решетка за 20 минути.

За глазурата:

На котлон на средна към висока температура смесете захарта, лимоновия сок, водата и солта. Разбърквайте, докато захарта се разтвори и течността се сгъсти леко. Добавете ванилията и свалете от котлона. Изчакайте да изстине 10 минути. След това залейте кекса с глазурата. След като изстине добре, можете да го приберете в хладилник за малко, докато стегне леко глазурата.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай