Меню

Лимонов кекс със зехтин

1 май 2022 | 05:43 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
2 големи яйца на стайна температура 
2/3 чаша захар
½ чаша зехтин екстра върджин 
1/3 чаша прясно мляко 2%
1 супена лъжица настъргана лимонова кора 
3 супени лъжици лимонов сок
1 чаша брашно 
1 чаена лъжица бакпулвер 
¼ чаена лъжица сол 
Пудра захар
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла форма за кекс с малко зехтин и поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно и оставете настрана.

В голяма купа разбийте яйцата за 3 минути на висока скорост. Добавете захарта и разбийте отново до сгъстяване и пухкавост. Внимателно добавете зехтина на тънка струя и разбивайте. Прибавете млякото, лимоновите кори и сока. Разбийте.

В друга купа пресейте брашното, бакпулвера и солта. Добавете сухите съставки към мокрите на части, като разбивате след всяко добавяне. Така съставките ще се смесят, а тестото ще остане пухкаво. Излейте в подготвената тава. Печете до суха клечка или за около 35-40 минути. Оставете да изстине върху решетка преди да извадите от формата. След като извадите кекса от формата, изчакайте да изстине напълно. Поръсете щедро с пудра захар.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай