Меню

Печена шоколадова мус торта

5 юни 2022 | 05:51 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
½ чаша вода 
1/3 чаша холандско какао на прах
1 чаена лъжица инстантно кафе
120 г тъмен шоколад (50 до 70% какао), начупен
30 г черен шоколад (100% какао), начупен
1 супена лъжица бренди 
½ чаена лъжица ванилов екстракт 
2 големи яйца
2 белтъка
1/3 чаша захар
1 щипка сол 
1 и ½ чаши бита сметана 
Олио за намазване
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Кипнете половин чаша вода в касерола. Добавете какаото и кафето, разбъркайте до пълното разтваряне. Свалете от котлона. Добавете двата вида шоколад. Внимателно разбърквайте, докато се разтопят. Добавете брендито и ванилията. Излейте шоколада в голяма купа и оставете да изстине за около 10 минути, като разбърквате от време на време.

В друга купа смесете яйцата, захарта, белтъците и солта. Сложете купата на водна баня на котлона и разбърквайте няколко минути. След това покрийте и оставете да къкри за около 2 минути. Разбъркайте енергично. Прехвърлете яйчената смес в друга купа. Разбийте с миксер, докато се сгъсти и се образуват връхчета или около 5-6 минути.

Внимателно излейте една трета от яйчената смес в шоколадовата, като разбърквате постоянно. Добавете и останалата яйчена смес. Отделно разбийте сметаната. Добавете и нея и разбъркайте с шпатула. Излейте сместа в леко намазнена форма за печене. Разнесете с шпатула.

Печете за около 30 минути в загрята фурна. Оставете да изстине до стайна температура върху решетка. След това покрийте и приберете в хладилник за 8 часа или за през нощта. Поръсете с холандско какао и сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай