Меню

6 хитрини при готвене със спанак

27 януари 2023 | 10:25 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Спанакът е един от най-полезните листни зеленчуци. Той е чудесен източник на желязо, витамини от група В, витамин К, С, А. Богат е и на много минерали. Приготвянето му може да изглежда лесно, но много неща могат да се объркат, ако не знаете как да действате правилно.

Чести грешки при готвенето с масло

Както много хора, вероятно сте допускали грешки в готвенето на спанак, независимо дали е пресен или замразен. За да се предпазите от катастрофални резултати в кухнята, вижте някои хитри трикове за готвене на спанак.

1. Използвайте бейби спанак само за салати.

Една често срещана грешка е да готвите бейби спанака. Той е много крехък и термичната обработка ще го накара да се разкашка, ще изгуби вкусовите и хранителните си качества. Бейби спанакът е подходящ за консумация в прясно състояние, включително с дръжките, защото са много меки.

2. Гответе с добре узрял спанак.

И обратното – когато искате да сготвите нещо със спанак, използвайте не бейби спанак, а добре узрял. Той е по-жилав, с по-твърди дръжки и листа, което го прави подходящ за готвене. Можете да използвате узрял спанак за печива, печени и варени ястия, супи.

Грешки с еърфрайъра, които правят храната нездравословна

3. Винаги премахвайте скапаните листа.

Скапаните листа могат да направят ястията ви със спанак по-податливи на бързо разваляне, защото са гнили. Не забравяйте внимателно да ги отстраните преди да готвите нещо със спанак.

4. Гответе със замразен спанак по правилния начин.

Не отминавайте замразения спанак в магазина. Той има не по-малко качества от пресния, просто трябва да знаете как да действате с него. Замразеният и пресният спанак не се различават по нищо в хранителния си състав, така че не го избягвайте. Замразеният спанак може да се използва в повечето рецепти подобно на пресния.

Ако го добавяте към супи, не е нужно да го размразявате предварително, достатъчно е леко да го бланширате в гореща вода, след това да го добавите в супата. Ако правите печива със замразен спанак, печени или варени ястия, не забравяйте преди това съвсем набързо да бланширате замразения спанак с гореща вода. Не го варете, защото ще го скашкате и след това ще бъде безполезен в рецептите ви.

Грешки, които допускаме при пържене на яйца

5. Бланширайте спанака преди замразяване.

Същото важи и в обратен ред – ако имате пресен спанак, който искате да замразите и запазите, не го слагайте директно във фризера, а го бланширайте преди това. Бързата термична обработка преди замразяване помага на спанака да остане свеж и готов за готвене директно от фризера.

6. Не пресготвяйте спанака.

Със спанака трябва много да се внимава. Преваряването или препичането му може да го направи прекалено скашкан, да изгуби хранителните и вкусовите си качества. Спанакът се нуждае от кратка термична обработка, ако искате да го спасите от пълното му изчезване от чинията.

Грешка в готвенето на зеленчуци, която ги прави нездравословни

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай