Меню

Ябълков пай с кафява захар

2 юни 2023 | 09:32 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
2 пакета тесто за пай, готово 
1/3 чаша захар
1/3 чаша кафява захар
¼ чаша брашно 
1 чаена лъжица канела 
¼ чаена лъжица джинджифил на прах
¼ чаена лъжица индийско орехче 
6-7 чаши фино нарязани ябълки без кората 
1 супена лъжица лимонов сок 
1 супена лъжица масло, разтопено 
1 голямо яйце
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 220 градуса. Върху набрашнена повърхност разточете тестото за пая. Разделете на две. Едната половина прехвърлете в намазнена тава за печене. Сложете в хладилник да се охлади за 1 час. Другата половина отделете.

Междувременно в купа смесете двата вида захар, брашното и подправките, разбъркайте. Добавете вътре ябълките и лимоновия сок. Оваляйте добре, за да полепне добре по ябълките. Добавете върху едната половина от тестото, която сте разточили и поставили върху намазнена тава за печене. Покрийте тестото с разтопеното масло и ябълките.

Разбийте яйцето. След като сте поставили пълнежа върху долния пласт тесто, покрийте с втория пласт тесто, намажете с разбитото яйце. По желание може да поръсите с още малко захари канела за златиста коричка.

Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 60-70 минути или до златисто. Охладете върху решетка, преди да нарежете пая и да сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай