Меню

Ароматен пай с праскови

10 септември 2009 | 10:15 | Аз жената
4 от 2 гласа
Добави в любими
Ароматен пай с праскови

Приготвяне

Продукти:
2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. захар
щипка сол
1/2 ч. лъж. бакпулвер
120 г масло
2 яйца

За плънката:
4-5 добре узрели праскови
1/2 ч. ч. захар
2 суп. лъж. нишесте
1/2 ч. лъж. канела
щипка индийско орехче
щипка карамфил
1 лъж. масло
1 суп. лъж. пр. мляко
1 суп. лъж. захар

Приготвяне:
Смесете брашното, захарта, бакпулвера и солта. Добавете маслото и започнете да бъркате до получаване на ронливо тесто. Добавете яйцата. Ще се получи приятна гладка смес, която следва да разделите на две и поставите в хладилник за около час.
Междувременно пригответе плънката като измиете и почистите прасковите. Нарежете ги на едро. Добавете подправките, захарта, нишестето и разбъркайте.
От едната част на тестото разточете основата и поставете в кръгла тавичка като остане и ръбче по края й от тесто. Поставете плънката, поръсете с нарязаното масло и покрийте с втора кора от оставащата смес тесто или нарязано на ленти, както е на снимката тесто. Намажете отгоре с прясно мляко и поръсете със захар, по възможност използвайте кафява.
Опечете сладкиша за около 40-45 минути в умерена фурна 180 градуса. Оставете да изстине. По желание поднесете прасковения пай гарниран със сметанов сладолед или лъжица бита сметана.
Добър апетит!

* * *

Праскови с кисело мляко
Летен десерт с праскови
Сорбет от праскови
Сладолед с праскови
Праскови в желе
Десерт с праскови
Бутер тесто с праскови
Пай с праскови

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Nushy ( преди 10 години )
Сладкиша става супер! От край време ползвам тази рецепта и винаги се получава много добре! Пробвала съм и с ябълки също се получава прекравен пай!! Благодаря за рецептата!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Росица ( преди 11 години )
Чудесен сладкиш. Аз лично не използвах карамфил и индийско орехче, а сложих кокосови стърготини 2 с.л. и 1 с.л. ром.Започнах печенето на долна фурна около 20 мин. Бухна мното добре и после на 180*. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Надежда ( преди 11 години )
Аз направих този сладкиш за рождения ден на моята леля.Също като Гери използвах плодове от компот и не използвах карамфил и индийско орехче, но наистина стана невероятен.Гарнирах го в бяла чиния с две парченца праскови (от компот) и листенце босилек върху тях, поръсих прасковите и сладкиша с карамелизирана захар.Благодаря за рецептата! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Geri ( преди 11 години )
napravih si sladkisha perfekten e. dori nqmah vsi4kite podpravki, kato karamfil, kanela indiisko oreh4e. prosto slojih vaniliq. a praskovite mi bqha ot kompot. mnogo priqten sladkish stana!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар