Меню

Видове панировки – постни и не постни

18 ноември 2009 | 15:11 | Ивет Лолова
Добави в любими
Видове панировки – постни и не постни

Приготвяне

Не бързайте да казвате, че панираното означава пържено, а пърженото е тежко, високо калорично и следователно вредно за фигурата и здравето. Така е, но ако не злоупотребяваме с панираните ястия, а ги ядем един път седмично или по-рядко, от това няма да умрем, а само ще си усладим душата. Панираните храни са безценно предложение за шведска маса, добавка към сандвич за работата/училището и чудесна храна за пикник или при пътуване. Много ефектен начин за сервиране е като ги нанижете на шишчета, редувайки ги с парченце домат, краставица - кисела или прясна, маслина или чушка.

Не е задължително панировката да съдържа яйце. За тези, които постят също има рецепти. Прясното мляко може да бъде заменено с вода или с овесено, соево или оризово мляко, а яйце изобщо не се използва.

Сигурно всички храни могат и да се панират, но някои са прекалено сложни и може би не си струва усилието – като панираният зрял или зелен боб, например. Не пренебрегвайте панираните плодове – дори само на празник или като съботно-неделна глезотийка.

Има два варианта на подправяне на панировките. Веднъж може да сложите зелените и сухи подправки в самата панировка или да поръсите ястието с тях непосредствено преди сервирането. Може да използвате и двата начина – една част от подправките сложете вътре в сместа, а другата част запазете за сервирането.

След като панирате ястието, сложете го в йенска или обикновена тенджера, полейте го с лимонов сок, чесън и поръсете със зелена подправка. Затворете го с капака. От топлината ястието допълнително се задушава и овкусява с подправките и става още по-вкусно и притегателно-изкусително ароматно. Не прекалявайте с лимоновия сок, за да не намокрите много панировката. По подобен начин стават много вкусни карфиолът, сварени картофени резенчета, моркови.

Идеална гарнитура за панираните храни са млечно-сметановите сосове или салата тип “Снежанка”, прясна салата или традиционната българска туршия.

Винаги изцеждайте панираните храни върху домакинска хартия, която ще попие излишната мазнина.

Ето някои идеи за панировки:

1. Паниране на зеленчуци – карфиол, брюкселско зеле, броколи, моркови, печени чушки. Суровите зеленчуци предварително се сваряват  в малко вода – за около 3 минути, в която сме добавили малко сол и/или вегета или се приготвят на пара. След което хубаво се изцеждат от водата и се панират. Прясно мляко /вода, соево, оризово, овесено мляко/ брашно – типово или пълнозърнесто, малко царевично, босилек, копър или друг вид зелена подправка, сусам. Вместо бакпулвер използвайте газирана вода или бира. Стоплете млякото, прибавете към него бакпулвера и постепенно брашното/брашната. Бъркайте с вилица, докато се получи рядка каша, почти като кексово тесто. Междувременно по средата на процеса започнете да добавяте и подправките. Поднесете зеленчуците, поръсени с покълнали слънчогледови семки.

2. Паниране на картофени, оризови или друг вид зеленчукови кюфтета
За тях панировката не е кремообразна, а суха.
- Оваляйте кюфтета в брашно – типово, бяло, пълнозърнесто или царевично, смесено с дребни овесени/ечемичени ядки и сусам. Към панировката добавете пресен магданоз или копър или сушена зелена подправка – риган, босилек, мащерка. Поръсете кюфтетата с покълнали слънчогледови семки.
- Оваляйте кюфтета само във фино царевично брашно или царевичен грис, смесен с малко къри или зелена подправка.

3. Паниране на кашкавал, сирене, соево сирене-тофу, топено сирене
Използвайте панировката за зеленчуци – безотказна е. В така получената смес изсипете  нарязаните на кубчета – колкото половин кибритена кутия парченца сирене/кашкавал и пържете в силно сгорещено олио. В случай, че сместа започне да се втечнява, добавете още малко брашно. Отново сервирайте поръсени с прясна или сушена зелена подправка и слънчогледови кълнове.

4. Паниране на шунка, пилешко филе или риба
- Яйце и след това в брашно или галета – последователно овалваме това, което ще панираме в посочените продукти.
- Брашно, яйце, сухо картофено пюре или корнфлейкс – също овалваме това, което ще панираме последователно в продуктите.
- Масло и хлебни трохи. Подсушете добре това, което ще панирате, поръсете ги със сол и ситно смлян черен пипер. Потапяте ги в полуразтопено краве масло и ти оваляте в трохи от сух хляб. Преди пърженето леко притиснете с длани.
- Галета и царевично брашно в равни пропорции, малко сол, риган, сусам, слънчогледови семки или корнфлейкс – разбърквате всичко заедно и панирате.

5. Паниране на плодове – ябълки, круши, сливи, ананас, банан
Сладката панировка се състои от брашно – бяло, типово или пълнозърнесто, прясно мляко, бакпулвер, малко захар, ванилия, индийско орехче. Ако панирате ябълки, може да сложите в панировката канела. Панираните плодове поднесете поръсени с пудра захар, кафява захар, мед, топинг и/или смлени ядки – орехи, лешници и бадеми. Получават се нещо като плодови бухтички.

Приятен апетит!

Панирани палачинки
Банани в тайландска панировка
Салата от панирани броколи и карфиол

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай