За дома

Няколко трика за постигане на простор в малкото жилище

12.05.2011г. / 15 12ч.
Вергиния Генова
Няколко трика за постигане на простор в малкото жилище

Повечето хора мечтаят за собствен дом: уютен, просторен и с всякакви удобства. В днешно време обаче се оказва, че е изключително трудно всички тези условия да бъдат изпълнени накуп.

Много от нас сбъдват мечтата си за собствен дом, но с големи кредити в замяна на малко квадратни метри жизнено пространство. А после се чудят как да се справят в теснотията.

Определено обзавеждането на такъв тип апартамент е предизвикателство както за интериорните дизайнери, така и за собствениците. Ако сте изхарчили и последния лев за покупка на жилище и обзавеждане и сега кършите пръсти кое къде и как да сложите, то ние се погрижихме да получим съвети от една млада дама с голям опит в областта и голямо въображение – инж. дизайнер Ирена Иванова. Тя сподели тайните си трикове с нас, така че да успеем да превърнем малката жилищна площ в уютен и красив дом.

Размерът има ли значение?
Истината е, че самият обем винаги е доста илюзорен – може да разполагате с голямо, като площ, но доста непрактично жилище – и такова с размер на дядовата ръкавичка, по нотариален акт, но в което да се усеща простор.
Най-важното в цялата задачка е балансът между потребности – съществуващ обем и насочване към максимална изчистена линия във всеки един аспект.

За или против мултифункционалните мебели?
А. – Вярно – Във всеки случай канапе, което става на спалня в дневната, и е придружено от маса – ракла е добър избор. Така бабата, която гледа бебето винаги има къде да остане да спи.
Б. – Погрешно – Постоянно легло в спалнята, което всъщност е диван. Не правете такава грешка, спалнята е светая светих и там мултифункционалността не бива да присъства, освен като изтеглящ се лост за дрехи в гардероба.

Да приобщаваме или да елиминираме пространства?
А. – Погрешно- Отделяне на входно помещение тип антре – Малкото жилище няма нужда от антре – вместо да получите няколко накъсани кутийки – обединете – дневна, кухня и антре в едно, колкото и малки да са те.
Б. – Вярно – Отделяне на мрачните и трудно достъпни места в жилището – в тип дрешник, килер, място за бойлер. Няма домакиня, която да не мечтае за дрешник – оформянето на кът, където да поберете ВСИЧКО – от буркан, до прахосмукачка, бойлер, палта и обувки. .. до старите играчки на децата е бързо спасение от безпорядъка за една домакиня. В този случай можем да затворим някоя ниша за тази цел.

Какъв да бъде цветовият баланс в малкото жилище? И какви акценти да изберем?
А. – Погрешно – Наличие на АКЦЕНТ? Когато чуя тази дума от клиент и косата ми се изправя – това е все едно аз да обяснявам на хирург с какъв скалпел да работи.
Б. – В едно малко жилище най-малко ви трябва акцент – цветовата гама трябва да е хармонична и преливаща. Наличието на ярки контрасти ще ви накарат да съжалявате или да пребоядисате всичко.

И все пак кой цвят е най-подходящ?
Мисля, че вече е ясно – от гореспоменатото – цветовете трябва да са светли, свежи и балансирани.

А тъмните цветове имат ли място в малкия дом?
А. – Погрешно – Е, все пак ще сложа в кухнята черен гланц. Ако искате да е така и имате излишни пари, то купете жилище – 300 м2. Тогава черното ще пасне идеално, ако не, този последен писък на модата ще ви кара да се чувствате като в кутия.
Б. – Погрешно – Бяло – само бяло – също е напълно неприемливо. Усещането е като в болнична стая и пак няма да издържите дълго.
В. Вярно – Свежи ненатрапчиви цветове.

Можем ли в малката кухня да сложим много домакински уреди?
А. – Погрешно – Ще си взема тостер – робот и пасатор, но ще се лиша от миялни, защото няма място.
Б. – Вярно – Тук е едно от местата, където повярвайте – вече не може да минете без добър проектант. Но най -важното – идеите за мултифункционалните уреди, които са по-скъпи, но правят повече неща е добра. Удачни са шкафове колони – с 3 уреда в тях, малък хладилник, миялня кубче, пералня -сушилня и много – ама много механизми в кухнята. Това е вашето спасение.

Много или малко шкафове?
А. – Погрешно – Няма да слагам много шкафове – ще затворят пространството. А къде ще си сложите дрехите, книгите, посудата? Абсолютно абсурдно.
Б. – Вярно – Ще сложа практични мултифункционални шкафове, по цялата височина на помещението – с добър цветови подбор, а тези, които най-много ме дразнят – ще им сложа огледала – все пак трябва някъде и да се видя как изглеждам.

Какви материи да изберем за малкото жилище?
А. – Погрешно – искам мокет, кухня от масив, плюшена дамаска на канапето.
Б. – Вярно – Насочете се към лесни за поддръжка материи – ламинат, като настилка и мебел, кожено канапе в дневната – Няма по-лесно за поддръжка, когато бебето ви разлее пюрето и никакви мокети в малкото жилище. Този тип жилища се наричат младежки – счита се, че сте 2-ма, 3-ма души на малка площ, правят се много неща, чупят се, разливат се – много неща се правят, чупят, разливат... с една дума кипи бурна дейност на малко пространство, така че го давайте по практично.

А какво да правим с малката баня?
А. – Погрешно – Искам вана – ако сте се насочили към преустройство – площта на банята е тази, от която може смело да се „краде“. Идеята за вана я отложете за следващото по-голямо жилище и там направо си сложете джакузи – „като ще е гарга да е рошава“.
Б. – Вярно – малко и отделено поддушово пространство, тоалетна и умивалник. Ако сте с бойлер – най -добре да го вместите в банята. Продават се плоски, хоризонтални, вертикални – с достатъчно малки размери, но с големи възможности.
Разбира се всеки случай е индивидуален, но мой искрен съвет е да се обърнете към специалист, чиито неща сте харесали и му имате някакво доверие. Но и с малко въображение и придържане към тези съвети можете да постигнете удовлетворяващ ви успех.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
daniele ( преди 11 години )
Kakva e razlikata mejdu men i vseki drug potrebitel, koito e pro4el statijata . Az poznavam disainerkata i sxm vijdala kak raboti "na jivo" :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати