За дома

Законите на идеално простряното пране

09.09.2011г. / 14 13ч.
Надежда Маринова
Законите на идеално простряното пране


У жената всичко трябва да бъде красиво – дрехите, гримът, усмивката, прането. Така бих перифразирала мъдрата мисъл на Чехов.

Вдигнете ли поглед нагоре към терасите и балконите, ще видите прането. То е част от паспорта на домакинята. По него си личи доколко й е подреден и чист дома, дали е добра къщовница. Няма по-грозна гледка от небрежно простряно пране! Колко ли свекърви са тровили живота на снахите си с упреците, че не знаят да простират!

„Едно време баба и майка ме учеха как се подреждат дрехите – по видове: гащи, потници, тениски, блузи с дълъг ръкав, хавлиени кърпи, калъфки, чаршафи и по цветове: от бяло, през светлите тонове та чак до черното. Като погледне човек да му е приятно. Обаче не се знае откъде трябва да има вид – откъм улицата или откъм апартамента.“ – споделя К. Л. от Плевен.

„Моята баба много държеше на простирането – разказва Д. Д. от София. „Я, как може тека. А, тая па ги прострела като на умрело“. Явно едно време е било въпрос на чест дрехите ти да са добре прострени, а чаршафите най-бели. Понякога можеше да се види на някой чаршаф щампа „РСВ“ – значи някой си го е свил от спалното купе, ресторанти и спални вагони, обаче не му пука.“

Има 2 мнения относно това кое трябва да стои на първия ред – дали чаршаф, който да крие цялото пране или да се започне от чорапите и гащите, за да се осигури максимален достъп на слънцето, което освен че суши, и дезинфекцира. Въпрос на гледна точка. Има морални съображения прашките и бикините да не са най-отпред, за да ги гледа цялата махала и да въздиша. Най-претенциозните домакини съчетават цвета на дрехата с щипката.

Съществуват безспорни правила, които имат своя практическа стойност. Като например дрехите винаги да се простират наопаки, за да не избеляват от слънцето; също – белите отпред, цветните отзад. Добре е да се подреждат на въжето изпънати и хванати в долния им край, за да не се мачкат и да съхнат по-бързо. Да не се простират през средата, защото от слънцето може да остане избеляла черта.

Лекарите съветват, ако страдате от сенна хрема, имате астма или обрив, да не простирате на открито. Причината е в предизвикващите алергии полени, които полепват по прането и могат да влошат състоянието ви. За целта се препоръчва използването на сушилня или да простирате в закрито помещение.

Друга истина е на залез слънце да прибирате прането, дори да не е изсъхнало. Обяснението е просто – между гънките може да се скрият всякакви миниатюрни буболечки и мушици, които после, без да ги видите, ще пропълзят по тялото ви. Особено ако сте сред природата или на село, но и в градовете се случва.

Въпрос на суеверие е правилото пране да не нощува на простора, защото по тъмно излизат зли сили, които могат да напакостят на човека. С дреха може да ви направят дори магия. Това важи най-вече за дрехи на бебета, малки деца и бременни жени.

Разглеждайки прането по софийските балкони, разбрах, че много жени, а сигурно и мъже, изобщо не спазват законите на идеалното пране. Мотивите са различни – от няма значение, до липса на време или че живеят на висок етаж. Но не е важно кой може да види прането ти чак на 7-мия етаж. Все едно да не си оправяш сутрин леглото, понеже никой няма да влиза в спалнята ти.

Фотопоглед - Как пере Европа

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Елия ( преди 11 години )
Ццццц мисълта е на Чехов, много често пишете глупости.От редакцията: Благодарим за бдителния поглед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати