За дома

Най-меките хавлиени кърпи

14.01.2012г. / 11 56ч.
Надежда Маринова
Най-меките хавлиени кърпи

Меките хавлиени кърпи заедно с цветното спално бельо са едни от най-важните елементи в дома, които създават чувство на комфорт и уют. Затова в днешния петъчен пазар ще пазаруваме кърпи.

Ако попитате коя да е жена, ще ви каже, че най-важните качества на хавлиите са да са меки, да попиват добре, да не се вадят нишките и да не се разплита подгъвът.

Трудно ще направите старите кърпи меки, дори да ги киснете в омекотител цял ден. За да не се ядосвате повече, по-добре започнете поетапно да ги сменяте с нови. За да направите успешен пазар, четете етикетите и спазвайте следните съвети:

1. Най-модерните и меки кърпи са от микропамук или от бамбук и памук.

2. Избирайте кърпи не по-тънки от 450 г/кв. м.

3. Перете ги на не повече от 60 градуса и с качествен прах за пране. Кърпите могат да се втвърдят, ако останат остатъци по тях от праха за пране или ако сте го предозирали и не са се изплакнали добре.

4. И последно – който има сушилня, се е убедил, че тя разпухква кърпите, все едно сте изсушили косата си със сешоар, изправя бримките и кърпите стават бебешко меки на допир.

Мода
В хавлиените кърпи за пране също има мода. Сега са актуални силните и ярки цветове – лилаво, фуксия, тюркоазеносиньо, електриковозелено, шафраненожълто, разбира се, може да изберете и пастелни тонове. Най-стилните кърпи са едноцветни, само с една шарена лента.

Качество
Загледайте се и веднага ще ги разграничите – едните са в несполучливи цветове, стари десени, твърди на пипане и много често конците са започнали да се изваждат, въпреки, че кърпата още не е в употреба. До тях или в друг магазин ще намерите кърпи, произведени с модерни технологии и цветове.

Трудният избор идва от факта, че не винаги на етикетите е написано: състав, грамаж и размери. Обикновено има размерите, но грамажът не е посочен, а той също е важен.

Цените
Кърпи не купуваме всеки ден, но поне на две години трябва да ги подменяме, защото се износват. Цените варират, като вносните са по-скъпи, а при българските качествените кърпи са почти на същата цена като некачествените.

Няколко цени за справка:
30/50 см – 4 лв., 5 лв.
45/60 см – 3 лв.
50/70 см – 12 лв.
50/90 см – 13.89 лв., 14 лв.
50/100 см – 9 лв., 11 лв., 18 лв., 19 лв.
75/150 см – 15 лв.,42 лв.
70/140 см – 16 лв., 17 лв., 18 лв., 34 лв.
плажни кърпи – 15 лв., 28 лв., 35 лв.

Къде да пазаруваме
- от щанда за текстил в хипермаркетите
- от фирмените магазини
- от интернет магазини.

В магазините за 1 лев и на пазарите ще откриете най-ниското качество хавлиени кърпи, почти без пари. Помислете, обаче, дали ще ви свършат работа – обикновено са с изкуствено влакно и не само че изобщо не попиват, но и още с първото-второто пране стават много твърди.

Проучете пазара, обменете опит с приятелки и пазарувайте разумно и информирано.

Снимка: Надежда Маринова

Прочетете още:

Коментирай