Зелено

3 стъпки да спестим пари и направим дома си еко

12.02.2012г. / 17 29ч.
Нина Иванова
3 стъпки да спестим пари и направим дома си еко

Все по-модерни напоследък са „зелените“ идеи, които прокламират как да живеем природосъобразно, с минимум замърсяване на околната среда и същевременно да не изоставаме от съвременния начин на живот.

Ето защо ви предлагаме 3 лесни за изпълнение екоидеи, с които не само ще спестим пари от месечните си разходи за сметки, но и ще помогнем в глобалната битка за по-чиста планета:

1. Най-простата крачка, с която всеки може да започне, е пестенето на електроенергия.

Наистина, това е и най-често споменаваната нужда от промяна от еколози и неправителствени организации, но е и най-важна. С намаляване потреблението на електричество, околната среда се замърсява в пъти по-малко и следователно глобалните процеси като затоплянето на планетата могат поне да бъдат забавени. Толкова е просто: ползвайте ел. енергия, само когато ви е необходимо, гасете светлините, когато не ви трябват и се възползвайте максимално от дневната светлина и слънчевите лъчи. А защо и от време на време да не вечеряте на свещи със семейството си – така хем е романтично, хем ще спестите някой лев, а пък и щадите красивата ни планета. :-)

2. Намалете потреблението на климатика.

В голяма част от българските домове вече се настаниха климатиците. Освен, че харчат огромно количество енергия, изсушават въздуха и причиняват задух, те са и един от най-големите замърсители днес. Ако искате да спестите малко пари, пускайте климатика само в наложителни случаи (зимно време). А през лятото може да се възползвате от отворените широко прозорци, за да се прохладите, както и от вентилаторите и защо не ветрила?

3. Пестете водата!

Не само, защото е скъпа и цената й непрекъснато се повишава, но и най-вече защото е изчерпаем ресурс и безценен за съществуването ни. Опитайте се да пестите водата, като не стоите прекалено дълго под душа, не оставяте водата да тече, докато си миете зъбите и т. н. Приятен вариант да спестите пари, време и да си изкарате забавно е да се изкъпете заедно с любимия. Може да си направите ваш обичай – поне един път седмично да влизате заедно под душа, пестейки едновременно пари и ценна вода за човечеството.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
пенка ( преди 11 години )
Ето това се казва много полезна тема за домакинствата. Браво на вас, за хубавата тема. Нека все повече хора я прочетат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар