За дома

Да улесним отсега пролетното почистване

11.03.2012г. / 14 48ч.
Аз жената
Да улесним отсега пролетното почистване

Пролетното почистване означава загуба на време за почивка и работа през почивните дни. Една определено недобра комбинация. За да не загубите един цял слънчев уикенд в тупане на килими, преподреждане на килера, миене на прозорци и т. н., тази година направете пролетното почистване на порцийки с малко организационна мисъл. Подгответе психически членовете на семейството, че също трябва да се включат активно и раздайте задачи. През ден-два вървете по списъка със задачи от пролетното почистване на дома или пък отделяйте няколко часа през почивните дни.

Прозорци – като погледнете и ви се отщява да се занимавате с тях. Мобилизирайте се и действайте!
Диванът – той е като магнит за прах, трохи и мръсотия. Обърнете му специално внимание.
Печка на дърва/ камина – може и да заприличате на Черен Петър, докато я почистите, но пък после ще сте доволни от себе си.
Прах – чистим го през няколко дни там, където го виждаме, но знаем, че го има и на недостъпни места. А целият този прах го вдишваме. Преместете мебелите, секциите и го почистете.
Баня и тоалетна – най-вероятно за тази задача няма да има много желаещи. Но освежаването на тези места от дома е крайъгълен камък в цялото пролетно почистване.
Хладилник и кухненски шкафчета – най-лесно става като просто извадите всичко, почистите с гъба и веро и върнете обратно само онова, което е в срок на годност.
Легло – не става само с пране на чаршафите. Прекарваме повече от 1/3 от живота си в леглото, погрижете се за чистотата на подматрачната рамка, матрака и таблата.
Гардероб – тук става дума не само за почистване на гардероба, но и за изхвърляне на дрехите, които не носихте през тази зима. Щом не сте ги облекли през изминалия сезон, едва ли ще ги облечете през следващия, а заемат място. Отървете се от ненужното, за да ви олекне!
Компютър – разгледайте всичко в компютъра си – прехвърлете на дискове и флашки непреходна информация като снимките например, изтрийте вече гледаните филми и останалите файлове, които не използвате и само затормозяват компютъра ви и го правят по-бавен.

Не забравяйте да изхвърлите ненужните неща разделно.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай