Зелено

Екологичен начин да почистим банята

21.08.2012г. / 23 56ч.
Снежана Проданова
Екологичен начин да почистим банята

Почистващите препарати са вредни не само за природата, но и за нас. Следващия път, когато решите да се посветите на чистотата в банята си, имайте предвид следните лесни алтернативни начини да я накарате да заблести.

1. Плочки
Разбъркайте 2 с.л. сода бикарбонат в 100 мл течен сапун. Абразивните свойства на содата ще заместят силните химикали в препаратите и ще премахнат мръсотията от фугите по плочките ви. Нанесете от сместа, разтъркайте с гъба и отмийте с топла вода.

2. Тоалетна чиния
Поръсете следите от ръжда и варовик с готварска сол. После потопете гъба в лимонов сок и с абразивната страна изтъркайте петната. Взаимодействието между солта и лимонената киселина спомага за разтварянето на мръсотията.

3. Завесата на душа/ваната
Сложете я в пералнята, прибавете прах за пране и 1 ч.ч. оцет и когато се напълни с вода, спрете я и оставете да се накисне за около два часа. Така ще се отървете от петната от мухъл и сапун.

4. Крановете на мивката и огледалото
Натрийте петната от варовик и сапун с напоена в горещ оцет гъба. Изчакайте да изсъхне и повторете още два пъти. Подсушете с мека кърпа.

5. Ваната и мивката
Сапунът и мръсотията предизвикват образуване на утаечни наслагвания. Удачен начин да ги избегнете, е да смените сапуна си с глицеринов. Ако те вече са факт, отново можете да подходите към проблема със посипване и търкане със сол.

6. Стените и таванът
Натрийте петната от мухъл и варовик с потопена в дестилиран бял оцет гъба. Изчакайте 15 минути и повторете, оставяйки оцета да „работи” през цялата нощ. На следващия ден третирайте петната с кислородна вода, за да предотвратите образуването им отново.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай