За дома

Аромати за всеки ден и всяка стая

Как да създадем празнично настроение с аромати?

15.12.2012г. / 14 31ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ароматите внасят в дома ни свежест, настроение и здраве. Те влияят върху емоционалното ни състояние и затова е важно да изберем правилните аромати за всяка стая и всеки сезон. Мириса на Коледа вече се усеща. А когато пазаруваме коледни аромати е добре да помислим къде какъв аромат да поставим.

Аромати за хола – хола, всекидневната... общата стая. За много семейства тя е най-важната част от дома и там е добре да ухае винаги на свежо и уютно. Подходящи аромати са: лимон, грейпфрут и бергамот.

Успокояващо действа й ароматът на ванилия – отпуска и те предизвиква към сладки приказки, сгушен на дивана.

На радиатора може да поставите панерче с кори от портокал, лимон, мандарина. Може да ги изрежете в различни форми и да направите коледен венец от тях или коледни щори с канела и дантела.

Ако имате камина страхотен аромат на уют ще се разнася, ако сложите борови клонки и шишарки.

Свързани статии

Аромати за спалнята – тук трябва да наблегнете на успокояващите аромати, такива, които да ви унасят в сладки сънища и да ви помогнат да се насладите на пълна почивка. Подходящи аромати за спалня са: роза, пачули, ванилия, иланг-иланг, кедрово дърво.

Аромати за баня и тоалетна – там редовно поставяме различни ароматизатори, свещи за повече релакс, отделно идват аромати от душ гелове, соли за вана, шампоани и прочее ухаещи козметики. Най-важното е да ухае на чисто и свежо. Но примерно саксия здравец няма да е излишна – разбира се при наличие на пространство и светлина.

Аромати за кухня – ако сме добри домакини това е най-вкусно и домашно ухаещото помещение, но ако не сме ще имаме нужда от аромати. Жалко, че няма аромат на печено пиле или домашна баница, за да направим кухнята по-автентична. Добра идея е обаче да си отглеждаме саксии с подправки: босилек, розмарин, салвия. А през декември е достатъчно да направим един сладкиш с канела и всичко да заухае на Коледа.

Всъщност всеки има своите представи за празнични и ежедневни ухания, най-добре е да следваме тях. Когато прекарваме повече време у дома, тогава естествено ни идва желанието да подредим по-хубаво, да замирише по-хубаво, а когато се прибираме само за да преспим, като на хотел, тогава не усещаме нищо, освен дали ни убива възглавницата или не. Но, ето че идват празници и възможност да се насладим на почивката. Нека я направим по-празнична, по-ароматна и по-вкусна!

Коментирай