За дома

Лесно почистване на дома след празнична нощ

Как да се справим с купчините чинии, опаковъчна хартия и всевъзможни боклуци?

27.12.2012г. / 09 47ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ставате леко замаяни от леглото след дългата и приятно прекарана с роднини и приятели празнична нощ и установявате, че през хола ви е минало торнадо – подът е покрит с разкъсаните цветни опаковки на подаръците и парчета панделки, а в кухнята мивката и плотовете са пълни с купчини съдове и прибори, които очакват чифт работни ръце (в случая вашите) да ги измият, подсушат и приберат по местата им в шкафовете.

Ако искате час по-скоро да се разположите удобно на дивана с любимата си чаша ароматно утринно кафе в ръка, ето няколко съвета за бързо и ефикасно почистване на дома.

Свързани статии

Опаковъчната хартия

Всички гости са получили и разопаковали подаръците си. Децата са били особено развълнувани в този момент. Желанието да видят миг по-скоро съдържанието на своя пакет ги кара да късат и разпиляват навсякъде по пода панделките и хартиите. А после към тях се присъединяват опаковките от изядените шоколади, чипсове и други лакомства. Първата ви работа на сутринта е да приберете в един по-голям плик хартиените опаковки и всички други подходящи за рециклиране отпадъци. Като цивилизовани европейци, трябва и ние да даваме добър пример на децата си за разделно събиране на отпадъците.

Подовете

Следващата стъпка е почистването с прахосмукачката на всички подове. Прегледайте килимите и дамаските за петна и преценете дали можете да ги почистите сами или ще ви трябва професионална помощ. Имайте предвид, че петна от червено вино лесно се премахват с помощта на ракия, а от восък – с гореща ютия и вестник.

Кухнята

Идва ред на купчините съдове. Сортирайте ги „по жанрове“ – най-напред измийте само приборите, после – чинийките от десерта и така нататък до големите тенджери и тавата от коледната пуйка. Безценна ще е помощта на децата при подсушаването на съдовете (стига да са достатъчно големи за тази задача). Най-деликатни за почистване са кристалните сервизи, но си струва усилието – без техния вълнуващ звън настроението на коледната трапеза не би било така празнично и неповторимо.

Коментирай