За дома

Как да спестим през януари?

Стопиха ли се финансите ни покрай многото празнуване?

04.01.2013г. / 10 20ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Когато дойде януари изведнъж много хора се сещат, че трябва да правят икономии, за да изкарат месеца. А може би не само този месец, ами и няколко следващи. Как да стане това? Ами много просто – като не харчим повече от необходимото през декември!

Да, но този прост начин не е изгоден на много хора, защото смятат, че празниците трябва да се отбележат подобаващо, да не се изложат пред родата. Все пак всички роднини ще оставят скъпи подаръци под елхата – не може само ние да не се представим добре. Всички приятели ще ходят на ресторант – не може ние да си седим у дома. И всякакви такива много важни доводи, които в крайна сметка водят до това, че предвижданията ни излизат криви и ние се оказваме на прага на фалита в началото на новата година. Язък за всички смели планове и обещания.

И пак стигаме до това как да минем по-икономично и как да минем метър с януарските празници, които също никак не са малко – всевъзможни именни дни – Ивановден, Йордановден, Бабинден, може би рождени дни. А и дори да нямаме никакъв повод за празнуване или за подаряване на подаръци все пак трябва да живеем и да плащаме сметки.

Свързани статии

В днешно време плащането на сметките е синоним на живеене, защото всъщност всяка проста равносметка показва, че средностатистическия българин, който работи за една заплата и не краде – това е много важно да се подчертае... в днешно време работи най-вече да погасява дългове и сметки. Е, разбира се с изключение на всички щастливци, които могат да се похвалят, че работят и живеят за много по-висши цели и наслади.

Пирамидата на Маслоу май за много хора през януари е доста сплесната, направо казано си е палачинка и стига само за най-елементарните нужди.

И затова пак казвам, че е важно точно този тип хора да се научат да правят по-ефективни лични финансови планове и ако трябва да плануват Нова година още от април, за да могат да посрещнат всички предвидени и непредвидени разходи.

Но имайки предвид, че много често непредвидените разходи са повече от предвидените и всички сметки излизат без кръчмар, все трябва да мислим и споделяме начини как да минем по-тънко или ако може направо метър…

Как да се спасяваме?

Дояждаме – ако сме се запасили с много храна за празниците и все нещо е останало го използваме в икономичен диетичен режим – супи, боб, картофени салати, ориз, спагети, макарони. Няма да се плашите – всяка манджа по три дни и хоп, месецът се изтърколил. И не забравяйте постната пица и циганската баница – че не е здравословно не е, но нали това не е целта на занятието – хем ще отслабнете, хем няма да харчите.

Стачка – малко е студено за стачки, особено гладни и неспонсорирани, но все ще си измислим някаква обществено значима кауза, която да отстояваме. Има толкова много подходящи – въпросът е дали ни стиска. Един месец на палатка – не ни трябва храна, ток, телевизия, а има и някакъв шанс да станем световноизвестни, ако не ни посритат набързо в някой участък или психиатрия (ама те са пълни). Тази идея е видимо тъпа – не казвайте на никого, че аз съм ви я дала!!!

Гости – все някой добър човек може да ни покани на гости и ето ти спестяваме още някое и друго ядене. Да, ама какво ще занесем – ами ще жертваме скъпите подаръци, който сме получили по Коледа – хем ще им се зарадват хората, хем няма да се срамим. А за догодина ще си направим сметката по-добре, така че да имаме с какво да купим подаръци за имениците, а пък ние да си ползваме нашите подаръци със здраве.

Е, някои хора минават още по-тънко като правят една оборка на къщата и подаряват всичко, което им изглежда ненужно, но подходящо – само внимавайте да не се окаже, че свекървата Иванка ви е подарила точно тази скучна и ненужна ваза само преди няколко години за рождения ден – тогава определено ще ви излезе много солено недомислието!

Заеми – това е най-неприятното (поне за мен). Някой хора са си свикнали да си живеят цял живот в заеми и кредити, къде върнат, къде не и за тях януари ще мине лесно и бързо. Другите, по-горделивите, които не искат да влизат в дългове и да притесняват никого, те да му мислят, защото сметки с бутилка вино или домашна сливовица трудно се плащат.

Молитва – Пост и молитва – сега е моментът! Лесно е да вярваме в чудо, когато не ни е нужно, но да видим дали го можем, когато наистина сме притиснати от огромни нерешими проблеми и сметки. Казват, че по Коледа се случват чудеса – да не кажа, че ни проглушават ушите с този рефрен. А защо никой не казва, че през януари се случват чудеса? Би трябвало да се случват по всяко време, нали?

Икономии – пазаруване от по-евтини магазини. Проблемът е, ако така и така сме пазарували от най-евтините. Уплътняване на прозорци и врати – нали ги уплътнихме още в началото на зимата! Никакъв шопинг за дрехи и обувки – е то това, така и така липсва, шопингът е моткане в мола с приятелки и едно кафе за довиждане. Оказва се доста сложно да се дадат идеи за намаляване на януарското харчене и доживяване до заплата. Остава ни да си бачкаме мълчешком и да си носим сандвичи от къщи.

Какви са вашите идеи за икономии през януари? Кажете си ги, дори да не са за казване, нали коментарите са анонимни!!!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
anonim ( преди 11 години )
До Анонимен: Браво за мнението.подкрепям ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 11 години )
Е, трябва да се разпростираме според чергата... баба ви все по ресторанти е ходила и все с парфюми се е пръскала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
( преди 11 години )
Освен да се гръмнем, кво друго остава...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар