За дома

Какво да сготвим, за да радваме рождениците в годината на змията?

Морски деликатеси и яйца в китайската година на змията

07.02.2013г. / 09 45ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Какво да сготвим, за да угодим на черната водна змия? Тя е хищник и ще се зарадва на всякакви месца, особено на морски деликатеси. Ако и вие сте любител на морските деликатеси, си имате идеално извинение тази година да наблягате на всякакви скариди, омари, риби, октоподи и други морски благини. Може да добавим зайче, пиле, яйчица. Жалко е единствено, че не живеем на място, където тези морски дарове са по-евтини и по-пресни.

Едва ли някой българин празнува китайската нова година, чак до там още не сме стигнали, но както знаете никога не е късно. Пък си е повод за една морска трапеза или да си кажем направо за суши, защото естествено змията предпочита храната си без голяма термична обработка.

Свързани статии

Факт е и също, че почти всяка българка си чете китайския хороскоп. И като попиташ се оказва, че всеки знае какво животно е според китайския хороскоп. Но какво се учудваме – прабългарите са имали почти същия календар, както и много други древни народи – разделен на 12 зодиакални зони с названия на животни. Според специалистите змията на прабългарски се е наричала дилом. Наистина тези съответствия са много интересни, но аз исках да ви занимая с нещо доста по-прозаично и ежедневно, а именно как да украсим ястията, за да бъдат в синхрон с китайската зодия, повелителка на 2013 година. Дори да не са в синхрон с китайските блюда, поне да докараме украсата.

Тази година е изключително лесно, защото да направиш нещо да прилича на змия е като детска игра. Идеално занимание, ако си имате малко дете у дома.

Най-лесно е да украсиш майонезена салата била тя с кускус, картофи, пиле, зеле... важното е да се моделира лесно. Оформяме салатата като змия и я украсяваме с черни и зелени маслини, без костилки, нарязани на кръгчета. Добавяме очи и разбира се раздвоен език от червена чушка. Не отнема кой знае колко време, пък се получава интересно. Тази салата е забавна за деца и тийнейджъри.

Ако искате да впечатлите по-изискани гости може да сготвите и нещо по-деликатесно, но пак да го оформите и украсите като змия. Както споменахме цялото морско дъно ви зове да експериментирате. Стига да можете да си го позволите.

Коментирай