За дома

Мартенички от солено тесто

Как да си направим лесно мартенички за дома?

19.02.2013г. / 08 01ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Празнуването на 1 март и размяната на мартенички е една хубава традиция, която като българи е добре да отстояваме и продължаваме. Класиката е мартеничките да са от бели и червени конци. Но, ако като мен сте привърженици на ръчно правените мартеници и всяка година трябва да направите различни. В един момент се оказва, че вече сте подарявали Пижо и Пенда, мартеници за ръка, щъркелчета, моливчета, брошки от филц, първомартенски кутии за дома и искате да измислите нещо ново и различно.

Може да изпробвате нетрадиционни мартенички от солено тесто.

Предполагам, че всяка майка поне веднъж е правила солено тесто за игра. От него може да изработите фигурки и за елхата, и за Великден, и сърчица за „Свети Валентин“ и разбира се малко нетрадиционни мартенички за украса.

Техниката е стандартна – както при всички останали фигурки от тесто.

Свързани статии

Всеки си има своя рецепта, но ето една примерна:
2 чаши брашно,
1 чаша сол,
1 чаша вода
2 суп. лъж. олио

Замесвате тестото, докато не стане като пластилин. Може да се наложи да се добави малко повече брашно. Ако имате хлебопекарна машина, използвайте я максимално. Тя има програма само за месене и така ще ви спести поне 20 минути. След като соленото тесто придобие консистенция като пластилин, играта може да започне. Направете тестото на малки топки и оставете детето да си направи каквито иска фигурки.

Другият вариант е с точилката да разточите тестото на дебелина около 1 см и да изрежете с фигурки за сладки. Изберете от наличните ви по-пролетни: зайчета, патета, цветчета и разбира се вечните сърчица – отиват на всеки празник и във всякакъв цвят. Ако искате да ги вържете с класическа мартеничка от прежда, направете дупка на подходящо място.

След като изработите желаните фигурки ги пригответе за печене като ги сложите в тавата върху хартия за печене. Пече се на слаба фурна около 100 градуса, така че фигурките да се изсушат, без да покафеняват.

Изваждат се и се оставят да изстинат. И след това вече може да съберете децата и да започнете да рисувате – само с два цвята обаче – бяло и червено. Може да използвате акрилни бои, лак за нокти, темперни бои – каквито имате. След като украсите мартеничките може да ги покриете и с прозрачен лак за блясък.

Промушвате по една връвчица и ги поднасяте. Не знам дали всеки ще ги оцени, но са свеж мартенски акцент за дома. И разбира се не трябва да забравяте пожеланието – приятелите ви да са бели и червени, весели и засмени.

Ако използвате тесто за меденки може да направите и медени мартенички, които да ги украсите само с бяла и червена глазура – ще станат вкусни, но животът им ще бъде краткотраен.

Коментирай