За дома

Как да почистим ютията?

Да почистим ютията с подръчни средства

05.03.2013г. / 17 01ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Ютията е един от най-важните електрически уреди за дома, колкото и да не им се вярва на мъжете и да предпочитат да гладят на „глобус“. Първият, който трябва да си закупим когато се устройваме в самостоятелно жилище. Не може да излезем с измачкани дрехи, нали?

Прилежните домакини гладят не само бебешките дрехи, но и бельото, чаршафите... без да броим задължителното гладене на ризи, блузи, рокли, панталони....

 

Свързани статии

Зависи от големината на домочадието, но понякога ни се налага доста дълго да постоим с ютия в ръка. И ако се забляхосваме и замисляме над философски въпроси, вършейки тази рутинна дейност, определено лесно може да замирише на изгоряло.

И идва проблемът – как да почистим ютията. Та на тази статия са попаднали явно дами, които дълго са разсъждавали над дилемата „да бъда или да не бъда“, „обича ме, не ме обича“, как да платя тока, коя партия да избера или пък над някои и друг жизненоважен вселенски проблем и сега се чудят как да изчистят повредената ютия.

Най-лесният начин с подръчни средства да изчистите ютията е със сода за хляб. Оказва се, че содата е универсално средство и за почистване, и за красота, и за лечение...

Вземате 2 супени лъжици сода и 1 супена лъжица вода. Разбърквате ги в пластмасова купичка и намазвате металната основа на ютията. Оставяте за десетина минути, след което избърсвате с памучна кърпа и повърхността заблестява.

Почти същата процедура може да приложите, но с най-обикновена готварска сол.

Друг сигурен начин за почистване на ютията е с оцет. Загрявате ютията и намокряте парцалче с оцет и започвате да търкате загорялото, след това гладите известно време върху кърпа и отново ютията ви е почистена.

Това са бързите, екологични начини да спасите положението на мига. Пък и хубавото е, че не трябва да тичате до магазина, а имате необходимото винаги в наличност.

Иначе може да използвате и различни видове препарати, някъде сигурно продават и такива специално за ютии. Но българските домакини експериментират с всякакви препарати за метални повърхности като – препарати за почистване на фурни, мивки или най-обикновено веро.

Единствено трябва да откриете своя начин за почистване.

Коментирай
17 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията: ( преди 7 години )
Радваме се да сме ви полезни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19 rate up comment 1 rate down comment
Beautiful_ ( преди 7 години )
с оцет не се получи, но със содата - да. много полезно, благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24 rate up comment 0 rate down comment
Джоро ( преди 8 години )
щом начините са *** пуснете поне един остър за да свършим работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18 rate up comment 4 rate down comment
гюрга пинджурева ( преди 8 години )
много *** начини за почисване не ютия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар