За дома

Кои цветя да насадим и пресадим през март?

Грижи за цветята в саксията и в градината през месец март

06.03.2013г. / 13 08ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Най-вероятно любителите на цветята и градините отдавна мечтаят за топлото мартенско слънце и вече са направили планове какво ще обновят в стайните импровизирани градини или на двора.

Какви задължителни грижи трябва да положим за цветята си през пролетта?

Първо трябва да пресадим в нова почва всички растения, които се нуждаят от това. Трябва да сме запознати с конкретния вид растение, което гледаме, за да знаем какви по-специфични грижи трябва да полагаме.

Общият принцип е, че младите растения трябва да се пресаждат всяка пролет, а по-възрастните на няколко години веднъж. Добре е през пролетта да подхранваме растенията, а какъв по-добър начин от това да им дадем нова почва пълна с полезни за тях минерали.

Саксийните растения е рано да се изнасят на балкони и в градини – достатъчно е само да им сменим почвата, ако се налага или да ги наторим.

Свързани статии

Цветя и билки в сандъчета. През март може да засадите теменужки или други едногодишни растения, както и да засеете подправки в сандъчета на балкона.

За градинските цветя през пролетта започва истинската грижа.

Цветята в мазето – не бива да забравяме и спящите растения. Време е да започнем да ги събуждаме и да ги извадим от мазетата или където сме ги приспали за зимата.

Едногодишни растения, засявани чрез семена

Ако вече сте си набелязали къде да засадите цветни туфи или цветни бордюри от едногодишни растения, сега е моментът да го направите. Засявайте семена, за да пожънете цветове.

(Снимка: Sxc.hu)

Луковични цветя

През март може да започнете и засаждането на луковичните цветя. Ако сте купили нови лалета или нарциси може да им потърсите място в градината. Правилото е всяка есен луковиците да се вадят и всяка пролет да се засаждат наново.

Грудки

Не знам обаче дали това важи и за грудковите цветя като далията. Тях никога не сме рискували да ги оставим да презимуват в градината, но вероятността да замръзнат е повече от голяма.

Многогодишни храсти

Многогодишните храсти трябва да се подхранят и ако желаете да си насадите още, ранната пролет е добро време за тази дейност.

Рози

Любителите на рози също могат да си засадят някой и друг нов вид роза в градината.

Не е ли хубаво, че слънцето грейна и ни накара и ние да се усмихнем? Колкото и малка градина да имаме, тя ни подсеща, че можем да излезем навън и да засадим нов живот, на който да се радваме.

Коментирай