За дома

Весели пролетни саксии с „пухеста“ боичка

Нека разкрасим дома предпролетно

11.03.2013г. / 08 30ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

С наближаването на пролетта, цветята в саксиите у дома започват да оживяват. Появяват се пъпки по върховете на клончетата, вече можем да си представим цветния рай, който ще възкръсне вкъщи.

Можем ли по някакъв начин да допринесем за красивата природна картина? Освен с редовно поливане, измиване и почистване на самите цветя, можем да се оставим на въображението си и да украсим по най-различни начини саксиите. Ето един от тях:

Свързани статии

Ще ви трябват:

  • брашно
  • сол
  • вода
  • темперна боя
  • купа
  • шприц/найлоново пликче
  • саксии (глинени)

Стъпки на работа:

1. Измийте саксиите, изчистете останалата пръст, отлепете всякакви стикери от тях. Оставете ги да изсъхнат.

2. През това време ще си направим въпросната „пухеста“ боичка. В купата размесете равни части брашно, сол и вода (около 1 кафена чашка от всяко). След това добавете боята – можете да разделите своеобразното „тесто“ в различни купички, ако искате да имате повече разнообразни цветове.

3. Изсипете така получилата се „пухеста“ боичка в шприца или в найлоновото пликче. При втория случай, отрежете много малко отворче в единия ъгъл. Ако не е достатъчно голямо, винаги можете да отрежете пак; ако пък е станало прекалено голямо, пликчета – под път и над път, вземете друго.

4. С обикновен молив нарисувайте върху саксията изображението, което си представяте, че най-добре би паснало върху нея. Така ако направите грешка, ще ви е по-лесно да я коригирате.

5. С помощта на шприца, запълнете или очертайте вече нарисуваното от вас. Внимавайте да не размажете боята с ръка.

6. Оставете саксиите да изсъхнат през нощта.

Можете да включите и децата на помощ, те никога няма да откажат занимание, което включва рисуване, оцветяване, бъркане и мацане. Важното е да има забавление и положителни емоции!

Коментирай