За дома

Направи си сам портокалов екопрепарат за фаянс

Почти еко, но и с малко химия е домашният почистващ препарат от портокали

27.03.2013г. / 14 00ч.
Надежда Маринова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Сред екодомакините се въртят различни екорецепти в стила „Направи си сам“ за почистване на дома. Лесно и бързо можем да измием пода, да лъснем печката, мивката, прозорците и плочките в банята с винен оцет, лимон, сода, паста за зъби, ситна или морска сол, обелки от банан и др.

Голяма популярност получи и рецептата крем за миене на фаянс на основата на портокалови кори. След като се смелят на каша портокаловите кори се смесват с морска сол и оцет, а кашата се вари на котлона. След това се налива в буркани и готово – екопрепаратът е готов!

Свързани статии

Но дали е еко! Живеем в глобален свят с глобална икономика, в която стоките пътуват хиляди километри, докато стигнат до нас. Затова няма начин храните да се транспортират, без предварително да се обработват химически, като по този начин те се запазват свежи и здрави по-дълго време. Освен това ги третират и с различни бои и спрейове, които им придават съблазнителен търговски вид. Така портокалите се оказват покрити със стабилен слой химия!

На някои етикети може да прочетете химическите съединения, с които са третирани корите. Това може да направи всеки, който има навик да чете и достатъчно добро зрение да възприеме микроскопичния шрифт. Често тази информация не стига до нас, защото плодовете се продават непакетирани и единственият начин да я узнаем е да поискаме от търговеца/продавача да ни даде такава информация. Друг е въпросът дали той ще го направи.

Връщаме се на главната тема – всъщност няма съмнение, че този домашно направен портокалов препарат за миене наистина мие – в него има достатъчно химия, която си върши работата.

Коментирай