За дома

Пролетни картички с готови елементи за Великден

Как да си направим бързо картичка?

03.04.2013г. / 10 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Картичката се е наложила като незабележим, но важен елемент от подаръка.

За съжаление да пратим картичка на някого просто така за благодарност, за Великден, за първа пролет… вече не е особено разпространено. Когато бях малка за всеки празник правехме списък с близки и познати, на които пращахме картичка по пощата.

 

Свързани статии

Тази традиция малко по малко умира, но затова пък се възражда една нова – да си правим картички сами. Аз винаги съм била привърженичка на тази идея. Най-смешното е, че вече започват да се уеднаквяват. Хората занимаващи се със скрапбукинг се обзавеждат с толкова много готови елементи, че в един момент по нищо не можеш да разбереш дали картичката е купена от бутик или е направена от приятелката ти.

А да правиш картички с готови елементи е лесно. Просто ти трябват различни картони, различни елементи, лепило, ножица и малко въображение. Всичко, което трябва да направиш е да съчетаеш елементите, така че да се получи приятна за окото композиция.
Лесно е, отморява и накрая се получава красиво. Наистина честно казано на мен този начин на изработка на картички започва да ми изглежда доста скучноват, защото всичко се свързва до напасване на няколко готови елемента, но за начинаещи става.

Интересното е, че колкото по-навътре в занаята навлизаш всъщност се учиш да оцветяваш картинки по-добре, да изрязваш по-добре, да ползваш различни видове печати и пудри и навлизаш в дебрите на цяла една индустрия. И накрая си се обзавел с толкова много техника за правене на професионални картички, че не ти остава нищо друго освен да започнеш да ги правиш за продажба. Би било начало на един приятен дребен бизнес, от който да си докарваш пари за кафе. И безспорно някои успяват, а за други си остава едно все по-скъпо струващо хоби.

Може би трябва да нацелим златната среда и да се радваме на красивите идеи, които успяваме да реализираме.

Колко ще ни струва зарибяването? Като начало можем да се опитаме да изработим картички само от непотребни неща, но да ви кажа – пробвала съм и се оказва по-трудно. Иначе отваряш една страница с картички, някъде има и готови шаблони като например – горе вляво сложи цвете, долу квадратче, по-нагоре панделка и готово. Обаче виждаме, че ползват еди-какви си дантелки, които могат да се изработят със специален уред и ни се струва, че на нашата картичка нещо все й липсва – не е хубава като другите и накрая си казваме ще си купим и това, и това, и това.

А правенето на картички е интересно и забавно – спор няма. Време е всяка от нас да опита. И да не стане перфектно, какво от това – и без това перфекционизмът доскучава.

Коментирай