За дома

Ралица Иванова за най-новите тенденции в обзавеждането

Ралица Иванова разказва за модата в интериорния дизайн и дава ценни съвети за обзавеждането на дома ни

15.04.2013г. / 13 15ч.
Джадала Мария
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Ралица Иванова е собственик на верига магазини за обзавеждане на дома, в които може да се открият най-актуалните завеси, пердета, спално бельо, корнизи и аксесоари за дома. Специално за читателките на Az-jenata.bg, тя разказва какви са тенденциите в интериора и дава ценни съвети за обзавеждането.

Какви са тенденциите в домашния текстил? Кое е най-търсеното?

Както във всички сфери на ежедневието, така и в текстила, днес се наблюдава тенденция към натуралното. В днешния забързан ден, се търси едновременно практичното и лесното, съчетано с натуралния дизайн и екоизлъчване. Предимно имитации на лен или текстил с примеси на лен и памук са сред най-търсените. Те са актуални и дълготрайни, по-износоустойчиви от 100% натуралните тъкани. Дизайнерите избират вариациите на мрежи, по- фини и по-артистични, тип рибарски. Все още се предпочитат органзите в по- матови и пастелни нюанси, сатен, тафта и неостаряващия жакард. Хит тази година са десените на сити принтове с мотиви от Лондон, Париж и Ню Йорк. Тенденциите са цветово да налагаме жълтите тонове – до цвят горчица, от земните до свежи – зелени нюанси и петролно и тюркоаз синьо-зелено.

Колко често, по Ваши наблюдения, се сменят пердетата и домашния текстил, като цяло и какви са Вашите препоръки в тази насока?

Нормално е да предвиждате обновяване на завесите на всеки 5-6 години или на всеки освежаващ ремонт да направите смяна и на текстила в стаите. Това включва не само пердета, завеси, но и спално бельо, дамаски, килими, пътеки, текстилни тапети и др. Всяка смяна на текстила обновява и променя коренно пространството. Убедете се сами в това!

Друг вариант е да направите за спалнята и дневната два комплекта завеси – за зимен и за летен сезон. Това е успешна стратегия за удължаване живота на текстила и гарантирана промяна...

Използваме ли при ремонти и обзавеждане интериорни дизайнери и архитекти и защо бихте препоръчали това?

За да избегнем грешки и за да сме сигурни в резултата, по- добре е да се доверим на професионалистите. Все по- често нашите клиенти се възползват от услугата ни „Ало, Перде!" Предоставяме пълната гама на обслужване от нашия екип – от взимането на размери и консултация на място – до монтажа и декорирането.

Имат ли българските домове европейски вид или си личи, че сме на границата с Ориента?

Свързани статии

България е на кръстопът. Освен всичко останало българският народ е и податлив на влияние. Не мога да твърдя за кое сме в Европа, за кое сме в Ориента. При нас повечето клиенти са с европейско мислене и европейски очаквания, това обаче не важи май за по-малките градове в страната. То се усеща не само в домовете на хората, усеща се в начина им на мислене, приоритети, държание, облекло... Все си мисля, че епохата на чалгата отминава, дано да е така...

А Вашите любими цветове и комбинации?

Любимите ми цветове са светлите – бяло, екрю, бежово. Също пастелните, теменужно лилавите, зелени нюанси на ментата и други. Зависи от съчетанието и от настроението.

Как успявате да съчетаете майчинство и грижа за семейството и децата?

Много разчитам на съпруга ми, с когото работим заедно. За децата не е проблем да остават с баща си още от бебета, таткото се справя отлично. Помагат ми бабите, когато могат. Важно е, че децата ни не са проблемни, ходят на училище целодневно, пълна им е седмицата със занимания. Събота и неделя отделям за тях.

Вашето пожелание към нашите читателки?

Пожелавам на българките да са все така борбени и пълноценни. Важно е да сме готови за всяка роля – майка, съпруга, домакиня, жена, любовница, да сме 10 в едно, както се казва. Така сме научени – за да оцеляваме, избор нямаме.

Бихте ли споделили своя любима готварска рецепта?

Обичам да готвя, но бързи и несложни ястия. Мога да направя гювеч със зеленчуци, лазаня, супи за децата и десерти. От няколко години предпочитам вегетарианска храна, така че и в къщи се ядат основно зеленчуци и салати.

Любим на децата е кексът, който зная от майка ми. Правя го от дете.

Ето и рецептата:

2-3 яйца
1 чаша захар (предпочитам кафява за готвене)
1 чаша кисело мляко
1 бакпулвер (сипва се в киселото мляко)
1/2 чаша олио( мазнина)
1 с. л. оцет
1 с. л. канела
около 2 чаши пълнозърнесто брашно
1/2 счукани ореха

Всичко се смесва с миксер по ред на описанието. Пече се на умерена температура, във фурна предварително загрята. Поръсва се с пудра захар като изстине.

Приятен апетит, за още по-добър вкус – консумира се с топло мляко или кафе. :)

Коментирай