За дома

6 изпитани техники за боядисване на великденски яйца

Винаги стават красиви

07.04.2018г. / 07 41ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Хубавото на тези техники е, че боядисани чрез тях, яйцата винаги стават красиви. Сигурно повечето от вас са опитвали поне една от тях и са се уверили в това. Но нека сега да споделим опита с начинаещите – все трябва да има хора, които за първи път се пробват да боядисат великденски яйца.

Най-важното е:

Свързани статии

 Ако някъде нещата се пропукат в по-горните четири точки, каквито и техники да ползвате, резултатът няма да е очаквания. И почти винаги става така – една от точките се пропуква. Обикновено не може да намерите бели яйца, които да не се напукат при варене. Белите яйца са с по-тънка черупка.

Но да предположим, че все пак сте успели да сварите пресни бели яйца, без да се напукат, следва веселата част – боядисването.

Снимка: Sxc.hu

Боядисване с обикновена боя за яйца

Това е най-лесната техника. Варим яйцата. В няколко купички разтваряме различните цветове и потапяме във всеки цвят по едно яйце. Държим го известно време и когато получим желания цвят го вадим. След това го изтъркваме за блясък с памучно парцалче, напоено с олио.

Боядисване с кристална боя

Продават такава боя в различни цветове. Тайната й е във винената киселина, която се добавя. Кристалите се сипват още при варенето. Получават се яйца, които изглеждат захаросани. Стават за подарък, но не стават за биячи. Запомнете това. Особено, ако решите да препоръчвате красиви яйца на децата. За да няма разплакани, по-добре на тях им предложете обикновено кафяво яйце, а вие вземете захаросаното. От сега ви казвам кой ще е биячът. Бъдете благородни и зарадвайте децата с една малка победа.

Снимка: Sxc.hu

Боядисване с чорапогащник

Тази техника сигурно е от времето, когато са въвели в употреба найлоновите чорапи. Вземате яйцето, може и още сурово – лепвате му някакво красиво листо или цвете, което да се отпечата. След това го слагате в чорапа и завързвате хубаво и от двете страни. Може да го варите заедно с боята. Ако боята е червена се получава бяло листо на червен фон.

Боядисване с дантела

Техниката е същата, като по-горе написаната, но тук се разчита на красотата на дантелата или на изяществото на мрежестия чорапогащник и затова, поне според мен, няма нужда от допълнителни елементи. Но ако желаете може да сложите.

Боядисване с пастели

Тази техника е добре да се използва върху жълти или като спасителна за бледо боядисани яйца. Както по-горе споменах понякога попадаме на некачествени бои, които не докарват никакъв цвят, дори и да ги слагаме в съвсем малко вода. Спасението са восъчните пастели – рисуват идеално върху черупките. Всъщност и с други видове пастели би трябвало да се получи добре.

Боядисване с памук

Тази техника донякъде предотвратява лошото качество на боите, защото при нея те се разтварят в съвсем малко количество вода. След което вземате един памук, колкото да завиете яйцето и сипвате на разстояние няколко капки синя боя, няколко капки червена, жълта... съчетавате цветовете, както ви харесва и завивате. Оставяте яйцето хубаво да се напои и след известно време го развивате. Остава само да го лъснете с парцалче и малко олио.

Хайде стига толкова – като за начинаещи мисля, че са достатъчно, без това няма да може да изпробвате за един Великден всички възможни.

Успех в боядисването!

Автор на статията: Вергиния Генова

Коментирай