За дома

Жива трева за Великден

Насейте магданоз за Великден

03.05.2013г. / 09 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Даваме идеи как да си направим какви ли не цветя от рециклирани материали – кутийки, пластмасови шишета, хартии и т. н. и все по-рядко ни хрумва да си отгледаме истинска трева за Великден.

Ами по-трудно е – боклуци навсякъде, а семената трябва да ги купим.

Но пък можем лесно да се възползваме от хитри идеи за великденска украса.

Свързани статии

Черупки от яйца

Най-популярната е да посадим трева или подправки в черупки от яйца. Лично аз залагам на подправките, защото са по-практични и по-полезни. Спокойно може да подарите на някого черупка пълна с магданоз или босилек.

Когато ползвате яйца просто ги счупете по-внимателно, така че да се запази целостта на черупката. Напълнете ги с пръст и посейте семенцата на промяната.
После отново ги наредете в кутийката за яйца и чакайте да поникнат. Може да насадите и цветя – става още по-пъстро и ефектно. А ако нямате време да чакате да порасне тревата, използвайте черупките за яйца като вазички.

Снимка: Sxc.hu

Кутия за яйца

Повечето кутии за яйца са картонени и спокойно може да посеете в тях великденска трева или великденски магданоз (както ви казах вече, великденски магданоз, великденски копър, великденски босилек ми звучи много великденско...). Тъкмо след Великден картонът ще започне да се разпада и ще трябва да пресадите въпросните подправки, цветя и т. н. А ако вече сте ги подарили, новият собственик ще им намери и нов дом.

Кутийки от рециклирани материали във великденски форми – като зайче или пиле. Великденска тревичка и шарени яйчица в такава шарена и интересна саксия биха впечатлили всяко дете, на което отивате на гости. Или поне на мен ми се иска да се научим да впечатляваме децата с подобни природни материали, отколкото със златни шоколадови яйца.

Саксии

Да дадеш идея да посадиш нещо в обикновена саксия вече е демоде, нали? Всъщност, аз направих точно това и сега имам кокетни малки саксийки с подправки.

Коментирай