За дома

Да украсим дърветата с продухани великденски яйца

Великденска декорация за дома и градината

01.05.2013г. / 09 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В друга статия писах, че варените яйца (особено пък боядисаните) трябва да не стоят дълго време на открито – т. е. на масата за украса. А много хора са свикнали великденската им украса да са точно боядисаните яйца! Да, ама е вредно за здравето.

Ако искате украса, по-добре се разровете, прочетете някои от нашите идеи за великденска украса и преобразете дома си. Ако не искате да изобретявате нищо с ръцете си, може да отидете до близкия магазин и да си закупите великденска украса – ще намерите всевъзможни джунджурии в изобилие.

Тук не мога да ви разказвам в кой магазин какво продават, но мога да ви кажа как да си направите подобна украса.

Свързани статии

Може би само в екомагазините ще откриете продухани яйца за украса, но лесно може да си направите и сами. Само трябва да изцеждате яйцата (зависи от консумацията, може да трябва да събирате месец, два или повече). Някои хора не хвърлят изобщо черупките от яйца. Аз си ги събирам – дори да не са правилно счупени и когато ми потрябват ги слагам в саксиите в цветя – както се шегувам садя си пиленца. Още не ми е поникнало дърво с пиленца, но има време!

Пак да кажа как се продухват яйца. Правят се две дупки в горния край на яйцето и в долния. И през по-голямата дупка се изцежда съдържанието. След това черупката се измива и се оставя да съхне. Колекционирате си тези черупки до момента, в който решите да ги използвате. Може да насадите билки, трева или цветя в тях, може и да ги украсите.

Необходими материали:
Акрилна боя
Покривен лак за блясък
Контурна боя – златна, сребърна

Материалите са примерни, може да използвате и други бои – така и така тези бои ще са само за украса. Акрилните бои са хубави, с много ярки цветове и затова ги препоръчвам.
А контурната боя се използва в приложното изкуство, обикновено за отделяне на две различни зони. Продава се в тубички с тънък накрайник и е много удобна за работа.
Може да рисувате с нея фини детайли като с молив, но по-внимателно.

Това е всичко. Остава да си намерите удобна поставка за яйцата и да започвате да творите.

Колкото повече яйца направите, толкова по-богата украса ще имате. Може да украсите къщата, ако имате бенджамини у дома става просто приказно. А ако планирате обяд в градината, може да украсите някое цъфнало плодно дръвче.

Както винаги казвам може да направите и такива сувенири за подарък – на учителки, баби, приятелки... хубав великденски спомен.

Коментирай