Доколко ще бъде успешна тази великденска мисия зависи донякъде от нас. Най-вече спазваме ли елементарните физични закони, които сме учили в училище.

Яйцата да се темперират. Логично е, че ако извадим яйцата от хладилника и ги залеем веднага с топла вода резултатът ще е плачевен. И въпреки това често се случва.
Яйцата трябва да се извадят от хладилника 1-2 часа преди да се варят.

Да не се слагат в предварително затоплена вода
Да се подредят в тенджерата и тогава да се залеят най-добре със студена вода.

Да се подредят върху кърпа
Не знам дали някой го прави, освен мен, но аз винаги им слагам кърпа да им е мекичко.
Като заври водата яйцата се удрят едно в друго или в стените и дъното на съда и според мен е добре да има нещо, което да омекоти удара.

Да се варят на един ред
По същата логика е добре да не наредите 5 реда яйца едно върху друго, ами да се стремите да са по-малко.

Да се варят на слаб огън
Това е едно от най-важните условия. Ако много бързате да заври водата, забравете за здрави яйца.

Сол във водата
Малко сол, та ако се счупи някое яйце, белтъкът му да се втвърди веднага.

Да спазите времето за варене
За идеални яйца – нито рохки, нито твърди времето е 6-8 минути от завиране на водата.

Използвайте яйцеварка
Който притежава такова чудо на техниката сигурно може да се похвали с добри резултати при варенето на великденски яйца.

Автор: Вергиния Генова