За дома

Как да изберем чаршафи за спалнята?

Цвят, големина, цена, качество – всичко е от значение

25.04.2013г. / 08 40ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Чаршафите на леглото ни са от основно значение за добрия сън. Ето защо е важно да не правим компромиси, когато избираме спалното си бельо – все пак прекарваме около 8 часа на ден в леглото. Ето как да планираме пазаруването:

Измерете леглото

В подобни случаи е добре да не разчитаме на преценката си „на око“, а да извадим рулетката и да си запишем точните мерки. Въпреки че като цяло леглата са в стандартни размери, добре е да сте подготвени с две числа в повече. И най-важното – не купувайте чаршаф, който е точно по мярка. Дайте си няколко сантиметра аванс.

Подходящ цвят

Свързани статии

Преди да се засилите да купувате сигналночервени калъфки и чаршафи, за да ги комбинирате с розовите пердета, помислете дали това е цветната аранжировка, която ще ви кара да се чувствате най-комфортно. Червеното и розовото са цветове, които се „сбиват“, и дори да прекарваме времето си в сън със затворени очи в най-често тъмна стая, нагласата, с която се унасяме, е важна за хармонията на съзнанието ни.

Материята

Сред най-популярните платове за спално бельо са памукът, коприната, сатенът, бархетът – съобразете се с удобството на първо място и след това със стила. Ако не искате да прекарате нощта в трескава борба със завивките в името на това да останете на леглото, не се спирайте на сатена. Разбира се, това е преувеличение, но когато човек е уморен и иска да си почине качествено, дори най-малкото грахово зърно му се струва като паве под завивките.

Качеството

Никой не обича да губи време да чете етикети и описания, обаче си струва да отделите няколко минути, за да се запознаете с характеристиката на спалното си бельо. Направете сравнение между цените в зависимост от това коя фирма предлага по-здрави чаршафи и калъфки.

Бюджетът

Подгответе си малко повече пари, отколкото смятате, че бихте похарчили, но не толкова, че да се изкушите да обзаведете спалнята си с кралски завивки. Добре е да търсите качествен и дълготраен продукт, но не забравяйте, че все пак подлежи на подмяна и не си струва да харчите цяло състояние.

Коментирай
Свободно време