За дома

Пощенските кутии – нашето очакване към света

Какво послание изпраща нашата пощенска кутия?

03.06.2013г. / 12 51ч.
Вергиния Генова
Пощенските кутии – нашето очакване към света

Когато отивате в друг град или друга страна правят ли ви впечатление малките неща? Мен често именно те ме изумяват и снимам например невероятно добре изглеждащи кошчета за боклук, чисти табелки на улиците, изящно нарисувани номера на домовете, красиво боядисани капаци на прозорци, цветни балкони, китни дворове и т. н.

Днес мисля да си поговорим за пощенските кутии и тяхната символика. Може би защото в техно ерата, те вече са се превърнали само в красив декор пред вратата.
Като казвам красиви, визирам онези които искам да ви покажа, а не тези, които повечето от нас виждат ежедневно когато излизат от блока.

 

Свързани статии

И понеже нашенските си ги знаем, реших, че няма смисъл да си правя труда да ги снимам.
Ясно е, че едва ли ще ги стигнем американците, но според мен е въпрос на култура, въпрос на добра воля и желание да поддържаме пощенските кутии в прилично състояние. Дори в случая не е въпрос на пари, а на очакване.

Очаквания от живота.

Българите не очакват да получат позитивни послания в пощата си. Може би не очакват и нищо позитивно и в живота си. Нито дръзват да си го помислят, или пък да направят малка крачка към нещо в позитивна посока. Не всички, разбира се. Но все пак посоката на промяната зависи от всеки един от нас. Ако за малките неща повечето стоят на едно място или се движат в негативна и разрушителна посока, оптимистите и позитивистите са само като бели гълъби за отстрел.

Ще кажете така и така пощенските кутии са нещо напълно безсмислено. Трябва да обърнем внимание на важните неща. Но истината е, че отношението към малките неща изгражда виждането ни за големите.

Повечето от години може би не сме получавали писма от приятели по пощата, картички, колети… единственото, което очакваме да намерим в пощенската кутия е – спам (брошури и сметки) Нищо, което си струва да запазим. И нищо, заради което си струва да имаме пощенска кутия.

Но пък много от нас имат и мили спомени от обикновените пощенски кутии. Сега може би много от вас натискат по сто пъти иконката, за да проверят дали не е дошло ново писмо за тях, а преди тичахме до пощенската кутия, въпреки че знаехме, че пощальонът минава само веднъж дневно. Но пък в пощата можехме да намерим пликове с картички от морето, за рождения ден, за Нова година, мартенички... мили думи от приятели. Все хубави неща.

Днес пощенските кутии имат преди всичко сантиментална стойност за по-възрастните и почти никаква за децата. Няма да се учудя, ако днешните деца не са наясно за какво служат пощенските кутии. Може би и затова с удоволствие ги драскат и чупят.

Вярвам обаче, че ще се съгласите, че пощенските ни кутии са израз не само на нашите финансови възможности, но и на нашия манталитет и отношение към живота. Ще кажете какво да направя като в нашия блок живея всред пълни кретени? Може би и съседът ви си мисли същото за вас, защото вижда, че и вие търпите грозотата. А може би просто трябва да се опитате да направите нещо заедно, и ако се окаже, че вашият глас е „глас в пустиня“, то може би наистина не сте за този блок и този район.

Прекрасно е, че много млади и талантливи хора започват да обръщат внимание на малките неща и с малко средства преобразяват счупеното и грозното в красиви уникати – електрическите кутии по улиците, пейките, кофите за боклук... може би в скоро време ще се заемат и с пощенските кутии. Дано!

Коментирай