За дома

Билкова градина през лятото

Подправки на прозореца

17.06.2013г. / 12 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всяко лято започваме с това подсещане – кои билки да отгледаме на една ръка разстояние. За едни едната ръка разстояние е в градинката пред къщи, за други – градинката пред блока, а за трети – градинката на балкона или в кухнята.

Всъщност за най-популярните подправки като магданоза и копъра винаги може да се намери място. Една саксия и имаме мини градинка с подправки.

Все пак лято е – колкото и да нямаме място, можем да насеем малко подправки, така че да имаме свежи, когато ви потрябват.

За повече стимул ще споменем коя билка за какво е полезна, за да може всеки да си подбере, набере или направо насади онези, от които се нуждае най-много.

Свързани статии

Магданоз

Най-популярната и обичана българска подправка. Еликсир за сърцето, помага при високо кръвно налягане. Използва се за подобряване на работата на бъбреците, както и при лечение на анемия. Действа добре при храносмилателни проблеми и камъни в жлъчката. Богат е на витамин C, K и желязо.
Може да я използвате и като дъвка след хранене, защото освежава дъха.

Копър

Другата много популярна подправка, без която не може да мине нито един домашен таратор. Той е богат на фолиева киселина, витамини A, C и E.
Действа съдоразширяващо. Отвара от копър се използва при газове и дори помага при колики. Чай от копър е добро средство срещу бронхит.

Чубрица

Обикновено чубрицата се използва в сушен вид, но трябва да се има предвид, че пресните листа съдържат витамин C. И тя се използва за намаляване на газовете в червата и увеличава отделянето на стомашен сок. Облекчава позивите за повръщане и действа отхрачващо.

Босилек

Една също много популярна подправка, която действа болкоуспокояващо и противовъзпалително. Смята се, че помага при умора и депресия. Използва се за компреси при кожни обриви.
Трябва да се знае, че с него не бива да се прекалява, защото в големи дози е токсичен.

Коментирай