За дома

Как да обезкостилкостим черешите и вишните?

С безопасна игла или с нож – лесно и бързо

09.07.2013г. / 10 43ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Сега е времето да използваме червените плодове: малини, френско грозде, череши и вишни. Но, ако започнем да правим сладко или сладкиш с череши или вишни ще трябва да си поиграем преди това да премахнем костилките.

И тази процедура често ни отказва и си казваме – дай по-добре да използвам малини.

Но обезкостилкостяването не е толкова ужасно трудно и досадно, колкото може да ни изглежда на пръв поглед.

 

Свързани статии

 

Сега няма да откриваме топлата вода, само ще маркираме, че тя съществува и ще споделим опит. Хората, които искат да направят пари от облекчаването на домакинските задачи вече са измислили – може да си купите уред за обезкостилкостяване. (Прочее, думата си е почти наша, на Az-jenata.bg. :))

Ако за два килограма череши не ви се дават и пари за такова приспособление, питайте баба си как го е правила. Ако я няма наоколо, четете по-надолу.

Първо трябва да си облечете по-стари и непотребни дрехи и да сложите престилка, защото колкото и да са нежни методите, все пак накрая всичко изглежда все едно сте клали кокошки, така че вземете необходимите мерки, за да не ви се налага после да чистите и перете безкрайно дълго и най-вече да се ядосвате, че изобщо ви е хрумнало да правите каквото и да е от череши или вишни. Или пък че сте ни слушали глупавите съвети.

Обезкостилкостяване с безопасна игла.

Методът, който препоръчвам е с безопасна игла. Дезинфекцирате я. Раздавате, ако има още помощници на всеки по една такава и започвате. Махате дръжката, ако има такава, и в дупката мушкате безопасната игла – от обратния край на закопчаването. Правите го съвсем внимателно и нежно, като подхване костилката, леко я избутвате и готово. Номерът може да стане и с кламери.

Обезкостилкостяване с нож.

Ето този метод ви гарантира ефектно боядисване на стените и шкафовете. Затова не правете това у дома си. Най-добре на терасата или на двора. Просто притискате с нож плода към дъска или друга твърда повърхност – да уточня – чиста, така че плодът да се спука и костилката да изскочи. Естествено, с ножа трябва да се внимава, защото ако се и порежете, ще ни е съвестно чак до другата година най-малко.

Хирургически

Този е доста по-нежен. С малък нож леко режете плода на две и внимателно изваждате костилката. Ако не ви трябват килограми от съответния плод, този метод е най-добър за декорация на торти и сладкиши. Плодът не разваля формата си и се получават две почти съразмерни половинки.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 6 години )
Костилките могат да се махат и с фиби- на принципа на безопасните игли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 10 години )
От редакциятаЗдравейте. :-) Много се гордеем с тая дума. Смятаме, че е прекрасна. Имахме малък спор за обезкостилчаване и обезкостилкостяване, но ето: кост - обескостен, костилка - обезкостилкостен. Разбира се, можехме да кажем махане на костилки, но това е наистина скучно. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Zelia ( преди 10 години )
Че няма да махам костилки е по-ясно от всичко,ама пък ако успея да произнеса думата,наистина ще съм щастлива!Кой я измисли тая толкова трудна за произнасяне дума?Тренирах 2 дена да произнеса"вкусмихни се",да видим тая колко ще ми струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Кои ( преди 10 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
M ( преди 10 години )
А има дори приспособени прибори за махане на костилки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар