За дома

Как котките се опитват да привлекат внимание

Защо обичат да седят върху хартия?

20.08.2013г. / 10 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всеки, който има за домашен любимец котка, е забелязал, че мъркащото създание обича всичко от хартия. Харесва да сяда върху вестници, книги, учебници, обожава да влиза в хартиени пликове, кашони, а някои котки имат специално закупени картонени къщички, в които си влизат, когато пожелаят. Любимо им е да си точат ноктите или просто да се излегнат ралексиращо върху тях.

Свързани статии

Това предизвиква усмивка в нас, по-рядко гняв (моментите, в които къса любимия роман) и хиляди въпроси защо го прави.

Има няколко теории за това тяхно поведение. Както знаем, те са изключителни глезани и винаги търсят начин да привлекат вниманието ни. Ако за вас няколко минути с последните новини във вестника са нещо нормално, за вашата котка е липса на внимание към нея.

Такива са те! Затова често сядат върху вестника или книгата, за да привлекат вниманието към себе си и да ни кажат „Ей, гушни ме!“. Вестниците, кашоните и всичко от хартия са чудесно място за точене на нокти. Старите играчки, които сте купили за тази цел, отдавна са загубили интереса на котката ви. 

Казват, че сядайки върху хартия, котката запазва топлината на тялото си.

Възможно е и миризмата на хартия да им харесва и да ги кара да се чувстват комфортно. А забелязали ли сте, че обичат да лягат и върху кърпата за баня?

И не на последно място, не забравяйте, че котките са любопитни животни. Те на всяка цена трябва да разгледат, подушат и одобрят всичко ново, което влиза в дома ви.

Коментирай