За дома

Лечебните свойства на аронията

За какво ли не!

21.08.2013г. / 10 49ч.
Аз жената
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Аронията (Aronia) е от семейство Розоцветни (Rosaceae). Води се многогодишен храст. Височината му е от 1,5 до 3 м.

На мен ми прилича на дръвче. Това се дължи на факта, че това, което наблюдавам е още младо. По книгите обещават след 3-4 години да заприлича на истински храст, както и добивите от няколко кичура черни топчета да стигнат до 4-12 килограма.

Най-известна е черноплодната арония. В Русия я наричат рябина. Доста съм се чудила що за красота е това, а пък то било арония. И там открай време я използват заради лечебните й свойства. Родината й е Северна Америка. Добре понася условията на умерения климатичен пояс, зимните застудявания и летните жеги, така че ако имате колебания дали ще се прихване – неоснователни са.

Всъщност на вкус аронията е доста стипчива – така че със сигурност не става за директна консумация.

Но пък е идеална за всичко останало като започнем от най-обикновен сок, вино, сладко, ликьор… и всичко в този дух.

Сега ще се опитам накратко да напиша за какво се смята, че е полезна пък вие ще си решите как да я използвате.

Може би първо трябва да си насадите храстче в градината или пред блока и после да мислите. А може би предприемчиви хора вече я продават по пазарите и може да се възползваме наготово.

Факт е, че хората от години я използват и е доказано, че е полезна.

Свързани статии

Оказва се, че е богата на всякакви витамини и най-вече на не толкова популярния витамин Р. Благодарение на него се укрепва съединителната тъкан и се предотвратяват капилярните кръвоизливи. Използва се за възстановяване след инфаркт, инсулт и други болести на сърдечносъдовата система.

Аронията е силен имуностимулант. Пресен сок от арония се препоръчва и за нормализиране на високото кръвно налягане.

Съдържа още калий, фосфор, магнезий, желязо, йод.

Аронията се препоръчва за диабетици. Смята се, че дава положителни резултати и при лечение на рак на черния дроб.

И забележете има антирадиационен ефект – пази от компютърни лъчения, мобилни телефони и прочее радиационни лъчи. Наистина не можем да го проверим, трябва да се доверим на групата съветски или американски или каквито са там учените. И винаги тези неща си ги предаваме като градски легенди, защото на практика няма как да проверим информацията. Хубавото е, че както се казва, и да не ни помогне, не вреди. Истината е, че за почти всяка билка или растение, което тръгнем да проучваме – какво съдържа и за какво е полезно като цяло повтаряме едно и също и почти за всяко, че е ефикасно дори против рак. Явно нещо в дозите и комбинациите, които се препоръчват не е съвсем стиковано, защото иначе лечението на всичко щеше да е много по-лесно.

Затова както се казва, пийте, яжте профилактично.

Сокът от арония е добър срещу главоболие, преумора, нервни напрежения и разстройства, както и стимулира регенерирането на мускулната и костна тъкан.

И ето нещо за профилактика – има антисептични свойства – предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити.

  • Отразява се благоприятно на растежа на децата.
  • И има противоалергичен ефект.
  • Подходящ е за малки деца, бременни и хора, които се подлагат на диети.
  • Идеален за разтоварващи дни и пречистващи организма диети.
  • Има силен диуретичен ефект. Препоръчва се и при бъбречни възпаления и нарушение на работата на щитовидната жлеза.

Надявам се да не ви се налага да проверявате дали написаното е вярно, а да използвате аронията профилактично, както например бъза и след това да се хвалите – от аронията ли е или не, не знам, но цяла зима не боледувах.


Автор: Вергиния Генова
Коментирай
7 rate up comment 0 rate down comment
Павел ( преди 7 години )
Аз пък си отглеждам ароня :)Почти никакви грижи не полагам: пролетта малко го поорязвам, после само поливам, бера и воалла ;) хапваме плода в сурово състояние, но правим и сок. Сока няма нищо общо, с този на магазина. Явно го правим по различни технологии ... или поне в нашия има арония ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Купих си и хапвам директно. Много ми харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота