За дома

Красиви, но опасни растения хищници

Запознайте се с някои от тях

30.08.2013г. / 17 15ч.
Михаела Лазарова
Цвете мухоловка Снимка: Sxc.hu

Цвете мухоловка Снимка: Sxc.hu

Те са ужасно красиви, в причудливи форми и ярки цветове, но са едни от най-опасните растения, които растат на нашата планета. Мухи, пчели са част от тяхното меню. Можете да ги наблюдавате с часове как разтварят и свиват световете си, как раздвижват пипалцата си. Дали нямате някои от тях в дома си или градината без да знаете, че отглеждате хищник? Ще ви запознаем с някои от тях.

Това е цвете Непентес, което расте в тропиците  в ярки цветове и ухае сладко. Това привлича насекомите, които искат да опитата от соковете му. Вместо това те попадат във фунията и...остават там. Има разлчини видове на това растение и някои са толкова големи, че успешно се справят и с мишки. За това цвете във формата на фуния казват, че може да изяде и птица.

Това е Дрозера Регия. Тя се храни с бръмбари и пеперуди, но не обича продължителните горещини. Разполага с много малки лепкави  пипалца, които и помагат  да улавя плячката. 

Това е Дионея. От вътрешната страна на листенцата си има малки шипове. Среща се предимно в Америка.

Свързани статии

Тези кутийки се затварят бързо щом някое насекомо кацне в тях. Дионея обича мухи, паяци, пчели и други насекоми.


Всяко листо на Дрозера Филиформис е покрито с малки пипалца с лепило. Чувствителна е през студените месеци и изисква специални грижи. Щом насекомото кацне на листото й, за да отпие от сладкия сок, се залепва за него, а след това листото го смила.

Ако все пак решите да отглеждаде хищно растение в дома си или градината бъдете предпазливи. Те са красиви, но и коварни.

Снимки: Sxc.hu

Коментирай